Hiányzik a gépésztanár

Agro Napló
Országosan hiányszakma lett a mezőgazdasági gépész. Az akár százmilliós értékű mezőgazdasági gépeknek lassan nem lesz kezelőjük és karbantartójuk. A hiány a szaktanárok számában is megmutatkozik.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztikái szerint az elmúlt tíz évben közel 800 milliárd – zömmel uniós eredetű – forintnyi korszerű gép került a magyar mezőgazdaságba. Folyamatos a technológiai fejlesztés, szakképzett mezőgépész viszont alig akad. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 ezer diák mintegy 5 százaléka kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, ám a sikeres szakmai vizsgát mindössze a diákok negyede tette le. Az adatokból azt is megtudhatjuk: az összes, körülbelül 43 ezer mezőgépész végzettségű szakemberből csupán négyezer dolgozik az agráriumban Magyarországon.

A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola több mint 40 éve képez mezőgépészeket.

„Szakgimnáziumi képzés keretében mezőgazdasági gépésztechnikusokat, szakközépiskolai rendszerben pedig mezőgazdasági gépészeket képezünk. Ez országosan valóban hiányszakma, de megyénkben nem számít annak, így az ösztöndíjtól is elesnek a tanulók" – tette hozzá Perlaki Sándor igazgató. Elmondta, a megyei fejlesztési és képzési bizottság a munkaügyi központ adatai alapján állapítja meg a hiányszakmákat. Amennyiben a munkáltatók nem jelzik gépészszakember-igényüket a munkaügyi központoknak, a hiány nem mutatható ki.

„Nálunk a huszon-egynéhány végzős tanulóból átlagosan négyen a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat. A nálunk végzettek biztos elhelyezkedési lehetőséggel számolhatnak. Műszaki ismereteiket a mezőgazdaságban, családi gazdaságban vagy a gépipar egyéb területein hasznosíthatják. Az iskola viszonylag jól felszerelt mezőgazdasági gépekkel, valamint egy 150 hektáros tangazdasága is van. A diákok alapozó gyakorlataikat az iskolában, a későbbiekben pedig vállalkozásoknál töltik" – tudatta Perlaki Sándor.

Az igazgató szerint náluk a hiány inkább a szaktanárok számában mutatkozik meg. „Gépésztanárhiányról is beszélhetünk. Jelenleg és a közeljövőben is lesz nyugdíjba vonuló szakoktató kollégánk. Hiába hirdetjük meg az állást, nincs jelentkező. A szakirányú végzettségűeket a nagyobb gépgyártó cégek magas fizetésért elcsábítják, mi ezzel nem tudunk versenyezni."

Forrás: kisalfold.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!