Hogyan lehet növelni a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek hatékonyságát?

Agro Napló
A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervről tárgyaltak a felek Csornán, a szlovák-magyar államtitkári találkozón.
Fotó: Agrárminisztérium

Juhász Anikó helyettes államtitkár Csornán fogadta szlovák partnerét, Martin Kováč agrárállamtitkárt és küldöttségét. A tárgyalások során a felek hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát és megerősítették azon szándékukat, hogy szorosan együttműködnek az új Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtását szolgáló stratégiai terveik kidolgozásában és azoknak a Bizottsággal való elfogadtatásában. Súlyponti elemként emelték ki a tudásátadásban és kutatásban való együttműködés fontosságát, valamint a BIOEAST-kezdeményezésben végzett közös munkát. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a szlovák félnek a magyar stratégiai terv elfogadtatásának helyzetéről annak érdekében, hogy a felek az erőfeszítéseiket megfelelő módon hangolhassák össze – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A megbeszélés napirendjén a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása is szerepelt. A magyar fél bemutatta a termelői szervezetek jellemzőit és a hazai szabályozás sajátosságait. Az 53 szervezet éves zöldség-gyümölcsforgalma 74 milliárd forint körül alakul, ami két és félszerese a 14 évvel ezelőttinek, ugyanakkor a szervezetekben résztvevő termelők száma az akkorinak csupán harmada. A termelői szervezetekben való részvétel fontos előnye, hogy az uniós támogatás mellett nemzeti forrásból is kapnak támogatást, amely meghaladja az általuk forgalmazott zöldség-gyümölcs értékének 14 százalékát. Aktív eszmecsere alakult ki az oktatásról és a tudásátadásról, amelyek elősegítik a termelői szervezetek hatékonyabb működését. Fontos lehet továbbá az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzési rendszer egyszerűsítése, kiszámíthatóságának növelése. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában és a közvetlen kapcsolatok fontosságában a megbeszélések során érintett új témakörökben is.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!