Hogyan választhat idén átalányadózást a mezőgazdasági őstermelő?

Agro Napló
A jövedelemszámítás szempontjából az őstermelő átalányadózónak számít, ha annak törvényi feltételei fennállnak, ideértve az őstermelők családi gazdaságának tagjait is.

Az őstermelő átalányadózóként teljesítheti személyi jövedelemadó kötelezettségét, ha a mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatójából az Agro Napló.

A vonatkozó szabályozás szerint az átalányadózás választása egyszerű. Az őstermelőnek nem kell bejelentenie az adóhatóságnak, ha az átalányadózás szabályait választja, az átalányadózás alkalmazásáról nem kell nyilatkozatot tennie. Arról kell nyilatkoznia, ha a jövedelmét 2023-ban tételes költségelszámolással vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával kívánja meghatározni. A mezőgazdasági őstermelő ezt a nyilatkozatot a 2023. május 22-ig benyújtandó 22SZJA bevallásban vagy az adóbevallási tervezet kiegészítésével teheti meg. A nyilatkozattételre a 22SZJA bevallás 12-01 es lapján a „A” blokkban van lehetőség. Ha a mezőgazdasági őstermelőnek nem kell bevallást benyújtania, a bevallási határidőig nyilatkozhat az átalányadózástól eltérő adózási mód választásáról a 'T101 nyomtatványon. A nyilatkozatot évente meg kell ismételni, ha az őstermelő a következő adóévben sem kíván átalányadózást alkalmazni.

Az az átalányadózó mezőgazdasági őstermelő, aki 2022-ben átalányadózó volt és 2023-ban is átalányadózóként kíván tevékenykedni annak ezt a nyilatkozatot, nem kell kitöltenie.

Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

 

(Forrás: NAK)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Január 1-től egy új szabályozás lépett életbe a haszonbér megfizetésében, eszerint csak banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet fizetni...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!