Horvátország korlátozná a magyarországi élősertés behozatalát

Agro Napló
Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból – mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter csütörtökön Zágrábban – tájékoztatott az MTI.

Kiemelte: szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, ezért nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll. A miniszter figyelmeztetett: amennyiben afrikai sertéspestissel fertőzött állatot találnak az országban, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni, ami komoly nehézséget okozhat a hazai sertéstenyésztőknek. 

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét - olvasható a Nébih honlapján.

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!