Hosszabb dinnyeszezon és bővülő választék

Agro Napló
Idén 5600 hektáron termelnek görögdinnyét, a szezon július elején indul és akár augusztus végégig is kitarthat.

Ebben az évben 5600 hektáron termelnek görögdinnyét a gazdálkodók, ez 5-6 százalékkal nagyobb terület, mint 2015-ben – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). Az áprilisi hideg éjszakák a növényeket valamelyest visszavetették a fejlődésben, de ha kedvező lesz az időjárás ezután, akkor országosan 230-240 ezer tonna görögdinnyetermés várható, 25-30 ezer tonnával több a múlt évinél – derült ki a június 13-án kiadott tájékoztatóból.

Az előrejelzések szerint július 4-től várható, hogy nagy mennyiségben lehet majd kapni jó minőségű magyar dinnyét. Először a Békés megyei termelők kezdik szüretelni a görögdinnyét; egyébként innen származik a magyar görögdinnyetermés kétharmada.

Több lesz a magnélküli, kisebb súlyú és sárgahúsú görög

Mivel idén több dinnyét később – április végén, május elején – ültettek ki, hosszabb, előreláthatólag augusztus végéig tartó dinnyeszezonra van kilátás. Az exportértékesítés július közepén kezdődik, főleg a német, cseh, lengyel piacokra mintegy 70-90 ezer tonna magyar dinnyét szállítanak.

A választék is tovább bővült, nőtt a magnélküli, kisebb súlyú, 4-6 kilogrammos, sárgahúsú görögdinnyét ültetők aránya. A termelők bíznak a kiskereskedelmi láncok együttműködésében is, és remélik, hogy júliustól előnyben részesítik beszerzésüknél a magyar termelők dinnyéjét. Fontos, hogy olyan fogyasztói árak alakuljanak ki, amelyek fogyasztást generálnak, valamint tisztességes jövedelemhez juttatják a termelőket és a kereskedőket is – hívták fel rá a figyelmet a FruitVeB-nél.

Az elmúlt években a termelők sokat tettek azért, hogy új technológiát, új fajtákat használjanak annak érdekében, hogy jobb minőségű görögdinnyével lássák el a fogyasztókat – olvasható a FruitVeB tájékoztatásában.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

Kiváló minőségű lesz a magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!