Hozzáfogtak a Dráva vízgazdálkodásának átalakításához

Agro Napló
Megkezdődött az Ős-Dráva program fenntartható gazdálkodást segítő 13,5 milliárd forintnyi uniós forrásból tervezett vízgazdálkodási programjának végrehajtása.

Tizenhárom és fél milliárd forintos, uniós forrásból finanszírozható beruházásba fogott a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy javuljanak az egykor vizekben bővelkedő és természeti értékekben ma is gazdag ormánsági térség gazdálkodási feltételei - írta a Magyar Idők. A Vízvisszatartás és tájhasználatváltás tervezése az Ős-Dráva programban elnevezésű beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és energiahatékonysági operatív programból kapott vissza nem térítendő forrást.

A fejlesztés célja segíteni a folyó környéki területeken keletkező víz visszatartását, továbbá hogy pótlást biztosítson a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok kompenzálására.

A vizek minél gyorsabb levezetésére kiépített árokhálózat felhasználásával és helyenkénti átalakításával olyan vízkormányzási rendszert hoznak létre, amely biztosítja a Drávából szivattyúval kiemelt vízmennyiség területarányos elosztását. A táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdők, rétek, kertek, gyümölcsösök, vizes élőhelyek szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, javulhat a hátrányos helyzetű helyi lakosság jövedelmi helyzete – áll a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Az Ős-Dráva program a komplex vidékfejlesztési stratégia szerves részeként csaknem másfél évtizede került az Ormánság vízgazdálkodásának feltételeit segítő és a természetmegőrzés célját szolgáló kormányzati feladatok közé.

A program közvetlenül 43, vízrendezési szempontból kiemelt jelentőségű ormánsági települést érint, ám ha a nagy ívű tervek megvalósulnak, jóval több dél-baranyai és határon túli település is érezni fogja a kedvező hatását. Mivel a program több minisztériumnak ad feladatot, a 13,4 milliárd forintos beruházás koordinálását 2013 óta kormánybiztos végzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!