Idén is tesztelték a kukoricahibrideket – itt vannak az eredmények!

Agro Napló
Összesen 38 kukoricahibridet teszteltek a szakemberek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos posztregisztrációs fajtakísérletében idén; az objektív felmérés eredménye pedig már minden gazdálkodó számára elérhető – közölte a NAK lapunkkal.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: „a kukorica az egyik legfontosabb és legnagyobb területen termelt szántóföldi növény Magyarországon. A gazdálkodók részéről jogos igény, hogy a termesztésbe kerülő fajtákról objektív, széleskörű információval rendelkezzenek. A posztregisztrációs kísérletünk ebben nyújt nekik komoly segítséget, immár tizennégy esztendeje.”

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke emlékeztetett rá, hogy rendkívüli időjárást hozott az idei esztendő a szántóföldi növénytermesztőknek. A tavaszi, tíz héten át tartó aszály például jelentősen hátráltatta a kukorica kelését. Így az idei vizsgálatok jól megmutatják, hogy melyek azok a hibridek, amelyek képesek tolerálni ezeket a szélsőséges körülményeket.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a köztestület – jogszabályi felhatalmazás alapján – immáron harmadik éve állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára. Őszi búzára második alkalommal készül ilyen lista, ebben az évben pedig az őszi káposztarepcével bővült a kísérletbe bevont növények köre.

Az idei kukorica fajtakísérletben a FAO – azaz az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete - 200, 300, 400 és 500 éréscsoportokba tartozó összesen 38 hibridet vetettek el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényfajta-kísérleti állomás hálózatában – Szombathelyen, Tordason, Abaújszántón, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Jászboldogházán, Székkutason, Mezőhegyesen és Jánoshalmán – valamint a KWS kísérleti telephelyén, Hajdúböszörményben, egymástól eltérő adottságú földterületeken. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította. A kísérletekben szereplő fajtákat idén is kódolták, a visszakódolásra a végleges kiértékelés után, idén a koronavírus-járvány miatt egy online rendezvényen került sor.

A kísérletek eredményeiről készült kiadvány letölthető a NAK és a VSZT portáljáról, utóbbi oldalán elérhetőek a korábbi évek vizsgálatainak összefoglalói is – tartalmazza az összefoglaló.

Böngéssze végig az Agro Napló 2021-es online kukorica kiadványát!

Hozzáadott értékkel rendelkező inputok a jövedelmező kukoricatermesztésért.

A kukorica-nemesítőházak folyamatosan dolgoznak azon, hogy a termelők részére innovatív, az új kihívásoknak megfelelni képes hibrideket fejlesszenek. Törekednek továbbá arra, hogy a legszélesebb hatásspektrumú védelemben részesüljön a vetőmag a korai kórokozók és kártevők ellen a legújabb biológiai és kémiai összetevőkből álló készítmények jóvoltából. A legfontosabb mikro- és makroelemeket tartalmazó magtrágyák alkalmazása pedig a kezdeti fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagokat biztosítja. Ezeket a megoldásokat mindenképpen tekinthetjük a vetőmag hozzáadott értékének. Emellett a növényvédő szerek, tápanyagok, vagy akár a munkagépek gyártói is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a környezeti kihívások kereszttüzében még jövedelmezőbb lehessen a kukoricatermesztés. Az információs kiadvány segítséget nyújt e termékek megismeréséhez.

A kiadvány letöltéséhez kattintson az alábbi képre!

A kiadvány online lapozható verziójáért kattintson ide!

A kiadvány a NAK támogatásával valósult meg.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!