Idén kilábalhat a túlkínálat okozta problémákból a baromfiszektor

Agro Napló
Áprilistól kezdődhet meg a baromfiágazat újbóli stabilizálódása, a ma még a globális túltermelés miatt küzdő hazai piac kibocsátása év végére elérheti a 710 ezer tonnát. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója szerint: az agrártárcának még az idén meg kell oldania, hogy a termelők hozzájuthassanak az állatjóléti támogatásokhoz, ezzel segítve a kiszámíthatóságot.

Komoly problémákkal küzd a világpiacon jelentkező túlzott kínálat miatt a baromfiágazat, ugyanakkor az idén már stabilizálódhat a termelők helyzete, áprilistól az árak is emelkedésnek indulhatnak – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Csorbai Attila. A BTT igazgatója felidézte: a madárinfluenza-járványt követően stabilizálódott az ágazat, ugyanakkor tavaly szeptembertől kezdődően már túltermeléssel kellett megküzdenie a piacnak. A világszinten jelentkező túlkínálat miatt pedig az árak a mélybe zuhantak, komoly gondot okozva a hazai termelőknek is. A túlkínálat részben a sertésinfluenza miatt bevezetett távol-keleti, piacvédő intézkedések miatt alakult ki, mivel a sertéshús helyettesítő termékeként megjelenő baromfi komoly mennyiségben ragadt Európa és az Egyesült Államok piacain.

Csorbai kiemelte: a terméktanács várakozásai szerint áprilistól stabilizálódhat a piac, összességében a kibocsátás elérheti idén a 710 ezer tonnát. A termelők kiszámíthatóságának megteremtéséhez ugyanakkor egyéb intézkedésekre is szükség van. Ez elsősorban azzal érhető el, ha a nemzeti hatáskörbe tartozó, de uniós jóváhagyással megítélhető állatjóléti támogatások megjelennek az idén. Az ágazat problémái között a BTT igazgatója kiemelte a munkaerőhiányt, ráadásul a baromfisoknál az élőmunka sok területen nem váltható ki gépesítéssel. Csorbai megerősítette: jelenleg komoly gondokkal küzd az ágazat, ugyanakkor az év második felében már stabilizálódhat a helyzet.

A szakértőt kérdeztük arról az uniós kezdeményezésről is, amellyel egymillió aláírás összegyűjtése esetén indítványozhatják a ketreces állattartás megszüntetését. Csorbai Attila kiemelte, ebben az esetben számos ágazat tönkremenne, mivel a ketreces tartás nemcsak a tojástermelőknél elterjedt, de egyéb termékpályákon is szükséges. A BTT igazgatója hozzátette: Európában vannak a legszigorúbb állatjóléti, higiéniás és állatvédelmi szabályozások, ezért bármilyen szigorítás jelentős többletköltséget eredményezne a termelőknek. Ráadásul az Ukrajnából az Európai Unióba importált termékek közel sem ilyen szigorú követelmények mellett lettek előállítva, így komoly versenyhátrányba kerülhetnek az uniós termelők bármilyen hasonló kezdeményezés elfogadása következtében.

Tavaly nem volt jó évük az állattartóknak, a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint az élő állatok és állati termékek árai 2,2 százalékkal mérséklődtek 2017-hez viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!