Idén nem az oroszok dominálnak a globális búzapiacon

Agro Napló
Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról – írta az MTI.

Ezt Dmitrij Rilko, az IKAR orosz agrárpiacikonjunktúra-intézet vezetője mondta egy moszkvai nemzetközi fórumon, ahol arról is beszélt, hogy a búza az egyik legfontosabb exportcikk az orosz agrártermékek közül, és ez a jövőben is így marad. Rámutatott arra, hogy a folyó és az előző szezonban Oroszország a búza kulcsfontosságú exportálójává vált, lekörözte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is.

A tavalyi mezőgazdasági évben 52,4 millió tonna gabonát exportált Oroszország, amikor a termés rekordszintű, 135,5 millió tonna volt. Az idei évben a gabonatermés kisebb, 108-110 millió tonna lehet.

Az IKAR vezetője nem közölt adatot arra, hogy mennyi lehet az orosz búzaexport a folyó mezőgazdasági évben, ugyanakkor az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) hétvégén ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint 37 millió tonna lesz, 71,6 millió tonna búzatermés mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!