Ifjú borászokat, kertmentőket díjazott az agrártárca

Agro Napló
A Nemzeti Borkiválóság Program kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek segítésére, értékes munkájuk fókuszba helyezésére. Ennek szellemében hívta életre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Ifjú Borászok Borversenyét, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium fenntartása alatt álló szakiskolák részére szerveztek meg. Szintén diákoknak szólt a „Ments meg egy kertet” program, amely második évadjának záróeseményén a miniszter díjakat adott át.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A rendezvény helyszínéül a kiemelkedő oktatási múlttal rendelkező Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakgimnázium szolgált. Kiss Eliza, az agrártárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa a megnyitón elmondta, a fiatalok versenyének célja, hogy a diákok motiváltak és sikeresek legyenek pályájuk kezdetén, a szakközépiskolák oktató-nevelő munkája elismerésben részesüljön, valamint a borászképzés ismertsége bővüljön.

A versenyre 33 bortétel érkezett, amelyet az Országos Borszakértő Bizottság tagjai bíráltak 100 pontos rendszerben. A kiválasztott legjobb fehér, rozé és vörös borok kerülnek díjazásra, melynek díjazottjait a földművelésügyi miniszter ünnepélyes keretek között köszönti a jövő év januárjában.

A kertművelő diákok is díjat kaptak

A kertészkedés értéket teremt, tudást ápol és élményt nyújt művelőjének, emellett a kertművelés évszázadok óta megélhetést is biztosít – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a „Ments meg egy kertet” program második évadot lezáró díjátadó ünnepségén.

Fazekas Sándor a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola ünnepségén kiemelte: a kertészkedés olyan tudást, kertművelő ismereteket is jelent, amelyek generációról generációra öröklődnek. Ebben a közös tudásban benne van a föld, a magyar táj, a nálunk honos növények szeretete, a munka öröme és eltartó képessége. A pihentető, kikapcsolódást is nyújtó tevékenység ugyanakkor megélhetést is biztosít. A sokszor küzdelmes, kemény munkának jól látható az eredménye: szépen fejlődő, egészséges növények, zöldségek, gyümölcsök, amelyeket minden család örömmel fogyaszt.

A 2016-ban meghirdetett „Kertészkedés Éve”, valamint a „Ments meg egy kertet!” programban a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképző intézményei is beneveztek. A díjazottaknak járó elismeréseket Fazekas Sándor, valamint Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a program ötletgazdája adta át. Az országos versenyben 62 minisztériumi fenntartású iskola több mint ezer diákja vett részt. A tanulók elsősorban azokat a kerteket kutatták fel lakó, valamint tanulóhelyük közelében, amelyek elhanyagoltak voltak vagy idős tulajdonosaik egyedül már nem tudták megművelni őket.

A kertészkedés haszna vitathatatlan, amit a „Ments meg egy kertet” program, illetve az abban résztvevő iskolák és diákok egy éves munkájukkal bebizonyítottak – fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, szorgalmuknak köszönhetően ez évben 75 kert szépült meg, örömet szerezve ezzel idős tulajdonosaiknak és a környék lakóinak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!