Ígéretes piac a magyar meggy számára Olaszország

Agro Napló
Olaszország jó piaci lehetőséget kínál a magyar meggytermelők számára - mondta Csizmadia György, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, a Gyümölcs Főbizottság elnöke az MTI-nek szerdán a Macfrut szakkiállításon, az olaszországi Cesenában.

A szerdán megnyílt észak-olaszországi három napos szakmai bemutatón a magyar termelők egyebek között meggylekvárral, meggylével és meggypálinkával mutatkoztak be.

Az alelnök rámutatott: a gasztronómiában előretörtek a félkész termékek, ez új lehetőségeket kínál a magyar meggytermékeknek. A különleges ízvilágú magyar meggynek a gyümölcslémixekben is helye lehet - tette hozzá a szakember.

Kitért arra, hogy a meggytermesztés fejlesztése a biológiailag ellenálló meggyfajták előtérbe kerülésével elengedhetetlen. Az ehhez kapcsolódó projektek finanszírozását azonban meg kell oldani - jegyezte meg, főként a piaci alapú előfinanszírozási rendszer megoldását sürgetve.

Ha ez a megoldódik, akkor Magyarországon mintegy 20 ezer hektáros meggyültetvény-rendszer alakítható ki korszerű fajtaszerkezetű és technológiájú ültetvényekkel - vélte. Ezeknek az ültetvényeknek a hektáronkénti támogatottsági szintje mintegy 3 millió forint volna, ami 40-5 százalékos támogatottsági szintet jelentene - tette hozzá.

A mintegy 650 termelőt integráló debreceni Észak-Alföldi Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke, Gulyás Imre az MTI-nek arról beszélt, hogy az európai piac átrendeződik, és ebben a folyamatban a magyar meggy egyre nagyobb szerephez juthat. Jelezte: Németországban, Magyarország legnagyobb meggypiacán visszaszorulóban van a saját termelés. De a magyar meggynek jó piaca lehet Olaszország is. Itt korábban is jelen volt ez a magyar gyümölcs, néhány éve azonban megszűntek az eladások, de most ismét érdeklődés mutatkozik a magyar meggy iránt.

Az Észak-Alföldi Termelői Értékesítő Szövetkezethez tartozó termelők az idén több mint 5 ezer tonna meggyet termeltek, ebből meggybefőtt készült. Az Észak-Alföldi TÉSZ a második legnagyobb ilyen szervezet az országban. A szövetkezet árbevétele az idén várhatóan megközelíti a 4 milliárd forintot, szemben a tavalyi 3,1 milliárd forinttal. A meggyből származó árbevétel az összes bevétel mintegy kétharmadát adja.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke a kiállítás megnyitását megelőzően az MTI-t tájékoztatta arról, hogy az idén mintegy 65 ezer tonna meggy termett Magyarországon. Az elnök szerint ez a közepes termés a lassú kitavaszodásnak, a rövid virágzási időszaknak és a méhek hiányának következménye. Ezek a problémák főként a Duna-Tisza közén sújtották a meggyültetvényeket.

A magyar meggy promóciós megjelenését a Macfrut szakkiállításon a Hand Kereskedelmi Kft. szervezte. Az élvonalbeli kertészeti technológiákat - egyebek között hűtőházakat, válogatógépeket, csomagoló-berendezéseket és öntözési technológiát - kínáló cég ügyvezető igazgatója, Füredi Gábor elmondta, hogy a Macfrut szervezőivel kialakult több éves jó munkakapcsolatnak köszönhetően a magyar meggytermékeket az idei cesenai szakvásáron díjmentes stand biztosításával támogatták a vásár rendezői.

Az idei Macfrut Zöldség-Gyümölcs Technológiai és Kereskedelmi Szakvásárt szeptember 25-27. között tartják Cesenában. A vásáron mintegy 800 kiállító, főként Olaszországból, a mediterrán térségből, Kelet-Európából és Dél-Amerikából mutatja be termékeit. A kiállítás három napján több mint 20 ezer szakmai látogatót várnak a szervezők.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!