MENÜ

Így kérelmezheti a növényvédő szerek drónos kijuttatását

Agro Napló 2023.01.30.

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónos kijuttatásra.

 

Az alábbiakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A vonatkozó jogszabály* rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

A fentiekből következik, hogy a földi vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

Az engedélyokirat kiterjesztését az érintett szer vagy készítmény engedélytulajdonosa vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti.

A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani az alábbiak szerint:

  • elektronikus úton (e-papíron: https://epapir.gov.hu)
  • benyújtandó dokumentumok:
  • hivatalos kérelem
  • drónnal végzett GEP hatékonysági vizsgálat** eredményei
  • drón típusa és alkalmazott fúvókák leírása
  • elsodródásra vonatkozó adatok, információ

Az engedélyokirat módosítási eljárása során a Nébih további dokumentumokat is bekérhet a kérelmezőtől, amennyiben az értékeléshez erre szükség van.  

A kérelem benyújtásával, valamint értékelésével kapcsolatos kérdésekkel a [email protected] e-mail címen lehet a Nébih kompetens szakembereihez fordulni.

Jelenleg nincs a Nébih-nél elbírálásra váró kérelem, azonban a hatóság felkészült rá, hogy minden kérvényt támogató jelleggel, a lehető leggyorsabban elbíráljon.


Kapcsolódó anyagok:

* 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről

** Útmutató drónokkal végzett GEP hatékonysági vizsgálatokhoz 
 

(Forrás: Nébih)