Így készüljön a szilveszterre – tippek gazdiknak

Agro Napló
A petárdák, a tűzijátékok főszezonjában, szilveszterkor különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége – figyelmezteti a gazdikat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A legfrissebb összegzés emlékeztet: a fokozott fény- és hanghatások nagyon megijeszthetik a kutyákat, így minden felelős gazda érdeke – mondhatni „kutyakötelessége” –, hogy időben gondoskodjon kedvence nyugalmának biztosításáról. Így előzve meg az ösztönös menekülést.

Az alábbi „szilveszteri tanácsadóban” a Nébih szakemberei összegyűjtötték a praktikus óvintézkedéseket, sőt gondoltak az esetleges szökevényekre is.

Amikor számítani lehet az állatokban félelmet keltő hatásokra – például: tűzijátékra, viharra –, fokozottan ügyelni kell a kedvencekre. Biztosítani kell számukra a megnyugtató körülményeket. A túlérzékeny, különösen félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtató hatású állatorvosi készítményt írhat fel nekik. Fontos, hogy a felírt szer adagolásánál mindig kövessék a doktor javaslatait.

Jó pár éve kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Célszerű ellenőrizni, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nébih honlapján található nyilvános eb-chipszám kereső alkalmazás használatával egyszerűen megtehető. A chipszám alapján a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal és kérjék annak mielőbbi pótlását. Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált házi kedvencet sem tudják visszajuttatni gazdájához. A chip mellett hasznos, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül.

A gazdák az állat eltűnéséről legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az „eltűnt” bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül a  gazdájához. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik. Ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található ebrendészeti telepeket. Emellett sok elszökött kutyát fogadnak ilyenkor be a környék menhelyei, ezért ott is lehet érdeklődni.

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával – olvasható a tájékoztatásban.

További tippeket a Nébih Készülj fel a tűzijátékra! című videójában kaphatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!