2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Így mérhető fel a gazdálkodás hatása a klímaváltozásra

Agro Napló
A FAO modellel a gazdák tisztába kerülhetnek üvegházhatású gázkibocsátásukkal, és azt csökkentve javíthatják termelékenységüket.

 ©FAO/Hkun Lat

Már elérhető az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új és interaktív eszköze, amely elsősorban gazdálkodóknak, döntéshozóknak és tudósoknak teszi lehetővé, hogy megbecsüljék a hús, tejtermékek és tojás előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást és így javítsák termelékenységüket és váljanak egyúttal klímabaráttá is.

A GLEAM-i (Global Livestock Environmental Assessment Model – interactive) révén számtalan kérdésre kaphatunk választ: kistermelőként vagy állattenyésztőként, hogyan tudok az élőállatomból például húshoz vagy tejtermékekhez jutni? Milyen megoldásokat kell döntéshozóként előnyben részesítenem, ha csökkenteni szándékozom az üvegházhatású gázkibocsátást?

Használata egyszerű, elegendő hozzá az Excel program ismerete és elérhetősége, így akár az elmaradottabb vidékeken élők számára is elérhető. Beállítható rajta ország vagy régió, az állatok száma és típusa (hús vagy tejelő, háztáji vagy ipari, legeltető vagy vegyes tartású).

Emberek százmilliói élnek állattartásból világszerte. Különösen a fejlődő országokban fontos a szektor, ahol nő a kereslet az állati fehérjére és ahol sokak számára a napi fehérjeszükséglet fedezésére nincs is más alternatíva. Az állattartás azonban az emberiség teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 14,5 %-ért felelős.

FAO kutatások azonban igazolták, hogy már kis ráfordítással is úgy lenne növelhető a termelés, hogy közben harmadával csökkenne a káros gázkibocsátás.

„Kormányzati szakértők a GLEAM-i használatával felmérhetik a nemzeti tartalékokat és döntéseikben az állattartás és a hozzá kapcsolódó ágazatok hatékonyságát célozhatják,” mondta Anne Mottet, FAO haszonállat szakértő.

Az interaktív eszköz alapját képező GLEAM módszert már jelenleg is több nemzeti és nemzetközi program használja, többek között Ecuadorban, Nigériában, Zambiában és Malawiban. Az Éghajlat és Tiszta Levegő Koalíció egyik kezdeményezése is ezen alapszik, amely a metánkibocsátást igyekszik csökkenteni Dél-Amerikában, Dél-kelet Ázsiában, továbbá Kelet- és Nyugat-Afrikában.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!