Inkább öntöznének a Sió vizével a gazdák

Agro Napló
A somogyi gazdák úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani.

Néhány napja megjelentek a tervek a Sió-csatorna rekonstrukciójával kapcsolatban, az új rendszerben magasabban állna a víz a csatornában, hogy ha a Balaton vízszintje túl alacsony, akkor vissza lehessen táplálni a saját vizével.

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban nem tetszenek a gazdáknak, akiknek sok-sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban - derül ki a Sonline.hu cikkéből. Mint a cikk írja, veszélyben van Somogyban az őszi búza és a repce is a 20 éve nem látott aszály miatt.

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint  a megyében azonnal víz kell, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben.

Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. Szerinte a tó melletti területeket kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete, ahogy erre a rendszerváltozás előtt voltak is példák. Úgy látja, minden évben nem is kellene a Balaton vize, de idén például nagyon.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tíz éve már látott terveket a megyei víztározókról, azonban azóta semmit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!