2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Innovációs hallgatói ötleteket jutalmaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Agro Napló
Az Innovázió 1.0 elnevezésű hallgatói innovációs ötletverseny döntőjére került sor április második felében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), amelynek keretében a hallgatók vagy a hallgatókból álló csapatok mutathatták be projektjeiket a  szakmai zsűri előtt.

A MATE Innovációs Központja Innovázió 1.0 néven hallgatói online innovációs ötletversenyt szervezett az egyetem hallgatói részére, aminek keretein belül a döntősök komplex, szakmai fekészítő mentorprogramon vettek részt, valamint  kommunikációs és vállalati ismeretekkel is gazdagodtak.

A verseny célja az volt, hogy az egyetem innovatív szemléletű hallgatóit, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit feltérképezze, megismerje és az ötletek továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag támogassa.

Mint azt Gyuricza Csaba professzor megbízott rektor hangsúlyozta: „a felsőoktatási intézmény kiemelt feladatának tekinti a helyben keletkező kutatás-fejlesztési eredményeket hasznosítani lehessen a nemzetgazdaságban, vagyis, hogy ezeket ne csak publikálják, hanem biztosítsák azok piaci hasznosítását, a tudás- és technológiatranszfert is, egyszóval a végtermék profitorientált legyen a folyamat”.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Egyetemi ÖKO” projektjéből finanszírozott versenyre összesen mintegy 40 hallgató, illetve csapat jelentkezett, melynek döntőjében hét projektet mutattak be az ötletgazdák.

Az online térben megrendezett megmérettetés szakmai zsűrijének elnöke, Gyuricza Csaba mellett Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára, valamint a vállalati szférát képviselő Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója is részt vett az ítésztesület munkájában.

A zsűri tagjai (balról): Reng Zoltán, Gulyás Tibor, Gyuricza Csaba és Kulik Zoltán

Gyuris Rita, Plantprotecting elnevezésű nyertes pályamunkája olyan problémára jelent egyedülálló megoldást, amelynek keretein belül a közösségi média Instagram felületén kaphatnak pontos, szakszerű választ növényvédelmi problémákra a gazdálkodók, a hobbykertészek és az érdeklődők.

A szakmai zsűri értékelése szerint a második legjobb projekt Miskolczi Dániel mobil automata öntözőrendszere volt, amit precíziós öntözésre és tápoldatozásra is lehet használni. A fiatal tehetség projektjével nemcsak a második helyezést, hanem a Vitafort Zrt. különdíját is elnyerte, melynek eredményeként a társaság szakmai és anyagi támogatásáról is biztosította az innovátort.

A bronzérmet Fodor Szabina Coach Pro alkalmazása érdemelte ki, amely egy személyre szabott mozgástanácsadói applikáció. Azon családok számára találja meg a hozzájuk legközelebb eső professzionális szakembert, gyógytornászt vagy mozgásfejlesztő terapeutát, ahol a gyerek(ek) valamely motoros képességekbeli problémával küzd(enek).

Az Innovázió 1.0 dobogós helyezettjei nagyértékű pénznyereménnyel gazdagodtak, amelyet projektjeik fejlesztésére fordíthatnak. Az első helyezett 500 ezer, a második helyezett 400 ezer, a harmadik helyezett pedig 300 ezer forintban részesült.

A zsűri különdíjakat is kiosztott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját a FEFAR három hallgatóból álló csapata nyerhetette el. A FEFAR egy mozaikszó, amely fotóból előállított felületanalitikai rendszert takar. A Hungrana Kft. különdíját Pintér Levente Elemér precíziós kalkulátora nyerte, amely segíti a megalapozott döntéshozatalt a precíziós gépek és eszközök beszerzése előtt. Minden különdíj esetében a zsűri szakmai támogatásáról biztosította a különdíjban részesített projektek ötletgazdáit, amelyhez 150 ezer forint támogatás is társult minden különdíjas esetében. A dobogósok és a különdíjasok a Budai Campus, a gödöllői Szent István Campus, valamint a Kaposvári Campus hallgatói közül kerültek ki.

Az Innovázió 1.0 Hallgatói Innovációs Ötletverseny színvonalas, a hallgatókat felkaroló és támogató kezdeményezésként született meg, aminek, a nagy sikerre való tekintettel, a közeljövőben lesz folytatása. A döntős projektetkről bővebben az egyetem honlapján olvashatnak az érdeklődők, és az Innovázió 1.0 döntőjét videón is visszanézhetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!