Innovatív projektek, REL-együttműködések: pontosan mire is pályázhatunk?

Agro Napló
Március végén megjelentek az innovációs operatív csoportok létrehozását és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházást támogató, valamint az ,,Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért" című felhívások. Összefoglalónkkal a fogalmakat szeretnénk tisztázni, hogy pontosan kik és milyen tevékenységekre pályázhatnak a több tízmilliárdos keretből.

Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása

A felhívás keretében az olyan operatív csoportok létrehozása, működtetése, az innovatív projektek megvalósítása, valamint a megvalósításhoz szükséges beruházások támogathatók, amik az alábbi területeket célozzák meg:

  • mezőgazdasági termelés
  • élelmiszer-feldolgozás, borászat
  • REL
  • erdőgazdálkodás

A kedvezményezettek köre az Agrár-Innovációs Operatív Csoport tagjai: mezőgazdasági termelők és/vagy élelmiszer-feldolgozók és/vagy erdőgazdálkodók, valamint kutatóhelyek és/vagy, tanácsadók és/vagy, szaktanácsadók.

A támogatás keretösszege 24,95 milliárd Ft, melyből várhatóan összesen 73 db projekt lesz támogatható. A támogatási kérelmek benyújtására 2017. május 30. napjától 2017. november 30. napjáig van lehetőség. Az első szakasz zárására 2017. július 3-ig kerül sor.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva elérhető.

Együttműködések támogatása a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért

A felhívás célja az ellátási lánc szereplőinek horizontális és vertikális együttműködése. Azok az együttműködések pályázhatnak, akik végső fogyasztóknak közvetlenül vagy legfeljebb egy közvetítőn keresztül értékesítik termékeiket. Ezen együttműködések piacszervező által REL-csoportként segítik a mezőgazdasági termelők piacra jutását.

A kedvezményezettek köre: konzorciumok vagy gazdasági társaságok, legalább öt mikrovállalkozásnál nem nagyobb mezőgazdasági termelő és egy piacszervező (non-profit szervezet illetve egyházjogi személy) együttműködésében.

A rendelkezésre álló forrás: 3,84 milliárd Ft

A maximális támogatás: projektenként 300.000 eurónak megfelelő forintösszeg; csekély összegű támogatás összege pedig max. 200.000 eurónak megfelelő forintösszeg (3 évre a nem Annex I. terméket előállító tagoknál)

Támogatható:

  • új REL csoport kialakítása és működtetése vagy
  • új projekt már létező REL-jellegű közvetlen értékesítést végző csoportnál

Továbbá választható, de önállóan nem támogatható tevékenységek például:

  • a REL-csoport működését szolgáló marketing és promóciós tevékenységek;
  • az értékesíteni kívánt élelmiszerek értékesítését vagy tárolását, hűtését, csomagolását szolgáló épület/építmény átalakítása, bővítése, felújítása valamint hűtőautó vagy akár pénztárgép, POS terminál beszerzése is
  • piackutatás elvégzése
  • számítógépes szoftverek megvásárlása vagy kifejlesztése, REL-hez kapcsolódó védjegyek megszerzése, és saját védjegy kialakítása is

Támogatási kérelmek benyújtására 2017. június 6-tól van lehetőség.

További részletek a pályázati felhívásban érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!