Intenzív védekezés a sertéspestis ellen az ukrán határon

Agro Napló
Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban, Rafajnaújfalu közelében kilőtt vaddisznóból – közölte a szomszéd országbeli jelzésére hivatkozva hétfőn este a NÉBIH. Összehangolt intézkedésekkel próbálják megakadályozni a betegség hazai megjelenését.

Az afrikai sertéspestis a vaddisznók és a házi sertések vírusos betegsége, emberre nem veszélyes. A vírust Magyarországon mindeddig nem mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. A szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő – a legutóbbi esetben a fertőzött vaddisznót a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre lőtték ki –, illetve 2017-ben és 2018-ban Romániában összesen négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget. Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. Ukrajna területéről húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni! A NÉBIH 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy, a záhonyi határállomáson elkobzott, sertés eredetű húsmintából.

A hazánkba történő behurcolás megelőzése a cél, illetve az esetleges megjelenést minél hamarabb észlelje a hatóság, ennek érdekében a magyar állategészségügyi hatóság már számos intézkedést vezetett be az utóbbi években, melyeket 2017-ben a járványtani helyzetre való tekintettel tovább kellett erősíteni, szigorítani.

A betegség vaddisznóállományban történő terjedésének megakadályozása az állategészségügyi és a vadászati szervek összehangolt stratégiáját igényli. Az ukrán határ menti, legmagasabb kockázatnak kitett vadászterületeken elrendelt, megelőzést és a korai felderítést célzó intézkedések magukban foglalják többek között a vaddisznó-állománysűrűség csökkentését (az etetés tilalma, a kocák és az 1 év alatti egyedek fokozott kilövése révén), az elhullott vaddisznók hullájának szervezett keresését és laboratóriumi vizsgálatát, valamint valamennyi, vadászaton kilőtt vaddisznó laboratóriumi vizsgálatát a vadhús felhasználását megelőzően.

A betegséggel kapcsolatos további információk olvashatók a NÉBIH honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!