Ismét karácsonyi adománygyűjtő akció novemberben

Agro Napló
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén is megszervezi Karácsonyi Adománygyűjtését, a szolidaritás és az összefogás jegyében; a háromnapos tartósélelmiszer-gyűjtő akció 160 településen, 315 áruház részvételével, 300 karitatív szervezet közreműködésével és 6500 önkéntes munkájával valósítják meg november 19. és 21. között – olvasható az élelmiszerbank honlapján.

Az élelmiszerbank minden évben arra kéri az ország lakosságát – 2006 óta az ünnepek közeledtével -, hogy gondoljanak a rászoruló emberekre, családokra, és áruházi vásárlásaik során az ő számukra is tegyenek a kosarukba egy tetszőleges tartós élelmiszert. A kezdeményezés sikere szerencsére azóta töretlen: az egyesületnek az elmúlt években rendre 250 tonnánál is több adományt sikerült így összegyűjtenie alkalmanként, amiből így általában több mint 50 ezer nélkülözőnek tudtak élelmiszercsomagokat biztosítani az ünnepi időszakban.

A gyűjtésre idén november közepén kerül sor a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro áruházaiban, országszerte 315 helyszínen. A Tesco, a vásárlói által a 3 nap során adományozott termékek értékének 20 százalékával megegyező pénzbeli támogatást is nyújt az élelmiszerbanknak, amivel az egyesület alaptevékenységét, valamint egész éves élelmiszermentő munkáját is segíteni kívánja.

Az élelmiszer-adományokat az áruházakban az élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon. A felajánlásokat 19-én pénteken, 15:00-20:00 óráig, november 20-án, szombaton 8:00-19:00 óráig, november 21-én, vasárnap pedig 8:00-18:00 óráig fogadják. Az összegyűjtött adományokat az élelmiszerbank a gyűjtések helyszínének környéken, az ott működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző hetekben, illetve azt követően 2022 január végéig.

„Kivételes terheket hozott az idei november a nélkülöző emberek, családok számára. Nemcsak a fűtési kiadások emelkednek a hideg időben, nemcsak gyógyszerre kell többet költeni. Sajnos a koronavírus negyedik hulláma és az élelmiszerárak jelentős megnövekedése is a legkiszolgáltatottabb rétegeket érinti a legsúlyosabban. Ilyenkor még inkább szükség van a munkánkra, ezért minden járványügyi szabályt betartva, megszervezzük az idei adománygyűjtésünket.” – mondta el Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A rászorulók részére az olyan tartós élelmiszerek jelentik a legnagyobb segítséget, mint az étolaj, cukor, hús- vagy készétel konzerv, keksz, csokoládé, bébiétel, liszt, tészta, tartós tej, édesség vagy bármilyen hűtést nem igénylő termék.

Aki a gyűjtés idején nem tud személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, annak a Tesco Otthonról szolgáltatása kínál lehetőséget a jótékonykodásra. Honlapjukon néhány kattintással online is lehet adománycsomagokat vásárolni a nélkülöző családok részére, egészen december 5-ig.

Az Élelmiszerbank bízik benne, hogy a háromnapos összefogás nyomán jelentős mennyiségű adománnyal tudja enyhíteni az élelmezési problémákat és szebbé tenni sokezer nélkülöző ember ünnepét. Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és gyermekotthonok lakóit segítik majd.

A Karácsonyi Adománygyűjtésben résztvevő áruházak listáját az élelmiszerbank honlapján lehet megtalálni – olvasható jótékonysági szervezet ismertetőjében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!