MENÜ

Ismét lebukott az illegális növényvédőszer-árus

Agro Napló 2020.05.06.

Ismét lebukott április közepén egy Csongrád megyei magánszemély, akivel szemben már korábban intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, mert – többek között – Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket értékesített – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az Agro Naplóval.

 

A férfit tavaly egyszer már elmarasztalták illegális készítmény árusítása miatt a hatóság ellenőrei. A gyanú alapján tartott próbavásárlás során ezúttal 10 liter, szerb jelölésű gyomirtót adott át a magánszemély az ellenőröknek, majd a szakemberek további 20 kilogramm szerb felirattal ellátott talajfertőtlenítő szert is lefoglaltak.

A múlt év októberében 32 kiló cirill betűs, valamint szerb és török nyelvű növényvédő szert vásároltak Csongrád megyében egy magánszemélytől a Nébih ellenőrei egy próbavásárlás alkalmával. A hatósági szakemberek végül két helyszínen összesen 176 kilogramm, szerb és török nyelvű címkével ellátott, illetve Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szert vettek hatósági zár alá és rendelték el azok megsemmisítését. A termékeket az érintett ráadásul „üzleten kívül”, minden engedély nélkül forgalmazta.

Gyanú alapján idén április közepén újra felvették a kapcsolatot a Nébih ellenőrei a Csongrád megyei magánszeméllyel, aki – a korábbi hatósági eljárás ellenére – ismét Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket kínált eladásra. A próbavásárlás során a magánszemély 10 liter, szerb jelölésű gyomirtót adott át az ellenőröknek, majd az ezt követő hatósági ellenőrzés során további 20 kilogramm szerb feliratú talajfertőtlenítő szert is találtak a szakemberek.

A Nébih munkatársai azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalomból történő kivonását, forgalmi tilalmát, valamint zár alá vételét, továbbá azok megsemmisítését. Növényvédelmi bírságként az érintett, ismételt jogsértőként, több százezer forint bírságra számíthat.

A növényvédő-szerek használata nagy körültekintést igényel. A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy növényvédő-szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból vásároljanak. Felhasználásuk során pedig fokozottan figyeljenek az előírások betartására, valamint lehetőség szerint éljenek az önellenőrzés lehetőségével.

A Nébih a jövőben is fokozottan ellenőrzi a növényvédő szerek forgalmazását, valamint a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét.

A hamis vagy rossz minőségű, vagy például lejárt növényvédő-szerek használata számos kockázatot rejt. A témában hasznos információk olvashatók a hivatal honlapján.

Az érintett magánszemély adatai elérhetőek a jogsértés-listán. Az ellenőrzés során készült videó és fényképek elérhetőek a Nébih honlapján érhetők el.