Itt a tűzifaszezon: cél az illegális fakitermelés visszaszorítása

Agro Napló
Útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a fakereskedő vállalkozások részére. A hasznos gyakorlati tanácsokat tartalmazó dokumentum a vonatkozó jogszabályok alkalmazásában és a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartások szakszerű vezetésében nyújt segítséget. A hatóság ezzel az iránymutatással is támogatja a jogszerűen működő fakereskedő vállalkozások helyzetének megerősítését, illetve az illegális fakitermelés visszaszorítását.

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése – a kitermelés helyétől egészen a kandallóig – egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A NÉBIH az illegális fakitermelések visszaszorítása és a jogszerűen működő fakereskedő vállalkozások helyzetének megerősítése érdekében egész évben, folyamatosan végzi a faanyag-kereskedelmi lánc szereplőinek ellenőrzését.

A hatóság eddigi vizsgálatai arra világítottak rá, hogy a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartásoknál még a jogkövető vállalkozások esetében is előfordulnak olykor hiányosságok, szabálytalanságok. Ezen tapasztalatok hívták életre a NÉBIH tájékoztatóját, amely minden eddiginél részletesebb, gyakorlatias útmutatásokkal igyekszik segíteni a szabályszerű működésre törekvő fakereskedő vállalkozások munkáját.

NÉBIH honlapján közzétett tájékoztató anyag részletekbe menően ismerteti a nyilvántartások lehetséges elemeit és azok célszerű működtetését.

A faanyag eredetének nyomon követése a faanyag-kereskedelmi lánc minden egyes szereplőjénél fontos, mert csak ilyen módon biztosítható, hogy a vásárlók az erdők fenntartása mellett kitermelt, jó minőségű tűzifához jussanak, a fakereskedelemmel foglalkozó vállalkozások pedig egyenlő eséllyel folytathassák tevékenységüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

Problémák a faimport körül

Problémák a faimport körül

Kiemelt figyelmet fordított tavaly a Nébih az Európai Unión kívüli országokból fát, faterméket importáló piaci szereplők vizsgálatára. Az EUTR-ellenőr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!