2024. április 19. péntek Emma

Itt az idő: védekezni kell az amerikai szőlőkabóca ellen

Agro Napló
A kormányhivatalok által végzett felderítés eredményei azt mutatják, hogy az ország legtöbb megyéjében megjelentek az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedei, amelyek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazma fertőzést terjesztik – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csütörtökön a honlapján. 

A tájékoztatás szerint a rendkívül veszélyes fertőzés terjedése a kártevő rovar elleni védekezéssel akadályozható meg. Ezért a NÉBIH felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét a fertőzést terjesztő kártevő elleni többszöri védekezés fontosságára.

Az ország nagy részén ugyanis megjelentek az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) imágói. Mindez azért nagyon veszélyes, mert a  kártevő egyedei fejlődésük bármely stádiumában - azaz egész életük során - fertőzőképesek és felelősek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma terjesztéséért.

A NÉBIH korábbi közlése szerint a kórokozó elleni harcban kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása. Aki nem teljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, és bírságot is kell fizetnie.

Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet; a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A fertőzést Magyarországon először 2013 augusztusában Zala Megyében észlelték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!