Januártól regisztrálni kell a drónokat

Agro Napló
A pilóta nélküli repülőgépeket, a drónokat idehaza főleg a precíziós mezőgazdaságban alkalmazzák. Most már törvény szabályozza a használatukat – számolt be a nak.hu.

Néhány hónapja közölte a nak.hu megkeresésére a közlekedési hatóság, hogy az önálló és részletes – az agárcélú használatot is magába foglaló – „drónos" szabályozás hatályba léptetése folyamatban van a jogalkotónál; ennek elfogadásáig az 1995-ös, légiközlekedésről szóló törvényt kell irányadónak tekinteni.

Időközben a jogalkotás befejeződött. A hvg.hu vette észre ugyanis, hogy 2017. január 1-jétől lép életbe a magyar dróntörvény, amelyet november végén fogadott el az Országgyűlés. A szabályozás szerint – amely az 1995-ös jogszabályt módosítja – kivétel nélkül minden távirányítású repülő eszközt regisztrálni kell (tavaly 55, idén eddig 120 drónt vettek nyilvántartásba). Kötelező lesz a felelősségbiztosítás, a reptetés előtt pedig a légi irányítás hivatalos alkalmazásában kell utánanézni, érvényben van-e légtérzár az adott helyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!