2024. március 29. péntek Auguszta

Jelentős az érdeklődés a MATE képzései iránt

Agro Napló
Minden második agrárterületen továbbtanulni vágyó magyar fiatal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) agrárképzéseit jelölte meg első helyen a 2020/2021-es felvételi eljárásban, az Oktatási Hivatal által közzétett jelentkezési adatok alapján – közölte lapunkkal a felsőoktatási intézmény, hozzátéve: a kaposvári agrárképzések népszerűsége egészen rendkívüli, az Agrár- és Környezettudományi Karra ugyanis 87,8 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly.
A MATE Kaposvári Campusának főépülete

A MATE által művelt tudományterületek és oktatott szakok szorosan kapcsolódnak napjaink leginnovatívabb ágazataihoz, az agráriumhoz és az élelmiszergazdasághoz, amelyek megoldásokat jelenthetnek a szakmai kihívásokra.

„Egyre jobb a magyar felsőoktatás, jelentős fejlesztési források érkeznek a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a magyar felsőoktatásba, ezért nő a jelentkezők száma” – idézi az ismertető az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét. Ez az agrárszakmákhoz való pozitív hozzáállás a magyar fiatalok körében is megmutatkozik, hiszen egyre több pályakezdő lát jó lehetőséget a hazai agráriumban.

Ezt támasztják alá az aktuális felvételi eljárás statisztikai adatai is, ami szerint összesen 6438 fiatal tervezi valamely agrárszakon elkezdeni tanulmányait, ebből 4264-en az első helyen jelölte meg ezt a területet. Közülük 2101-en vagyis a jelentkezők 49,3 százaléka gondolja úgy, hogy tanulmányait mindenképpen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamelyik agrárképzésén szeretné folytatni. Ez a jogelőd intézmények agrárképzéseire jelentkezők számát tekintve 20,82 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A MATE összes szakja közül a fiatalok által legnépszerűbbnek ítélt alapképzés az élelmiszermérnöki (nappali, államilag támogatott), amelyet a 200 fős keretszám közel kétszerese, összesen 395 fő jelölt meg, közülük 142 fő az első helyen. A második legnépszerűbb a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, amely viszont az első helyes jelölések sorában foglalja el az aranyérmes pozíciót 152 fővel (államilag támogatott formában, nappali képzési renddel). Összesen erre a szakra 357-en adták be jelentkezésüket, ami közel 2,5-szeres túljelentkezést jelent.

A multidiszciplináris képzési területeket felvonultató intézmény nemcsak az általános felvételi eljárásban szerepel kimagaslóan. Az Oktatási Hivatal adatai alapján 544 felvételt nyert hallgatóval a harmadik legnépszerűbb egyetem volt a 2020-2021-es keresztféléves felvételi eljárásban is.

További sikernek könyvelhető el, hogy a tavalyi 3600 fő helyett, most csaknem 4000 fiatal jelentkezett első helyen MATE-hallgatónak. A tanulási kedv emelkedése és ezáltal a felvételizők számának növekedése nemcsak a MATE esetében, hanem az egész hazai felsőoktatásra jellemző. Az adatok szerint idén több mint 10 ezerrel, azaz 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly.

Mint azt Gyuricza Csaba professzor, megbízott rektor hangsúlyozta: „a MATE-ra felvételt nyert hallgatókat egyedülálló infrastruktúrával és oktatási képességekkel várjuk, akik részesei lesznek intézményünk megújulásának. A MATE egyik legfontosabb célja, hogy a hallgatók számára megújuló képzési kínálattal, a legmodernebb gyakorlati ismeretekkel és nemzetközi tapasztalatok biztosításával járuljon hozzá a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésükhöz. Ezt támasztja alá egy 2017-ben végzett felmérés is, amely szerint a frissdiplomás hallgatók már négy esztendővel ezelőtt is azonnal, mintegy 300 ezer forintos kezdőbérrel tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.”

Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület, így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére. Ezt tűzte zászlajára az idén február 1-jén megalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely öt campuson és több hazai és határon túli képzési helyen biztosít képzést több mint 13 ezer hallgató számára – tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult a MATE Alumni honlapja

Elindult a MATE Alumni honlapja

 A gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény számára kiemelten fontos, hogy végzett hallgatói nyomon tudják követni egymás szakmai pályafutását, karr...

Keresztféléves képzések a MATE-n

Keresztféléves képzések a MATE-n

Jövő év februárjában kezdhetik meg tanulmányaikat azok a már diplomával rendelkező hallgatók a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), akik k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!