Jelentős az idei első féléves legális új mezőgazdasági gépforgalom

Agro Napló
A múlt évi legális új mezőgazdasági gépforgalom Magyarországon mintegy 165-170 milliárd forintot tett ki; az idei év első hat hónapjában a legális csatornákon az országba bekerült mezőgazdasági gépek forgalma az előzetes becslések szerint elérte vagy némileg meg is haladta a múlt évi hasonló időszakét – közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke az Agro Napló érdeklődésére a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten július közepén.

 Fotó: Agro Napló

A kétnapos rendezvényt Mezőhegyesen tartják ez év szeptember 20-21-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében a MEGFOSZ közreműködésével. A sajtótájékoztatón az újságírók előtt erről a rendezvény megtartásában közreműködő két szervezet vezetője, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke megállapodást írt alá.

Harsányi Zsolt az Agro Naplónak elmondta: a gépbeszerzésekhez használható hitelkonstrukciók még mindig kedvezőek, így a gazdálkodók szívesen ruháznak be gépekbe. A vásárlók leginkább a növénytermesztés gépei közül a 150 lóerős traktorokat keresik leginkább, de jelentős az érdeklődés például még a permetezőgépek és a gabonavető gépek iránt is. Emellett lesz az őszi mezőhegyesi rendezvényen állógép-bemutató is, de a szántóföldön mintegy 60 gépegység végez majd munkát is. Így például a bemutatón jelen lévő 9 arató-cséplő gép az érdeklődő gazdálkodóknak meg tudja majd mutatni, hogy mire is képes, mivel várhatóan igen jó termés lesz kukoricából, előreláthatólag Mezőhegyesen mintegy 10-15 tonna hektáronként. Ezek a csúcsteljesítményű kombájnok 100-110 tonna kukorica learatására is képesek óránként.

A sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: a tavalyi pozitív, a várakozásokat is felülmúló szakmai és látogatói fogadtatásra tekintettel az agrárkamara – a MEGFOSZ-szal együttműködve – idén is megrendezi a szántóföldi napokat Mezőhegyesen. A szervezők azt a célt tűzték ki, hogy ez a két nap széles körű tájékozódási pont legyen a gazdálkodók számára. Ezért a gépbemutatók mellett a demóparcelláknál termesztéstechnológiai újdonságokkal is megismerkedhetnek a látogatók. A gazdálkodók közvetlenül szerezhetnek olyan releváns és naprakész információkat, amelyek segítik őket a fejlődést biztosító döntések meghozatalában – tette hozzá a NAK elnöke.

Az elmúlt időszakban visszaesett a hagyományos szabadtéri agrárkiállítások jelentősége, új lehetőségek felé kell nyitni. „Ezért tavaly egy új koncepció alapján a NAK-kal útjára indítottunk két egymást jól kiegészítő rendezvényt egy helyen és egy időben” – emelte ki a sajtótájékoztatón Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

Ezzel az volt a cél, hogy időt, energiát és pénzt lehessen megtakarítani, hogy évente egy alkalommal, egy szabadtéri helyszínre koncentrálódjon a szakmai érdeklődés. A cél, hogy ne kelljen a termelőknek, forgalmazóknak és gyártóknak sok kisebb rendezvényen részt venniük ahhoz, hogy sokféle gépet és technológiát egyszerre ki tudjanak próbálni, meg tudjanak tekinteni. A NAK Szántóföldi Napok és az AgrárgépShow együttesen olyan színvonalas szakmai esemény, amelyről egyetlen mezőgazdasági szakember sem maradhat távol – húzta alá Harsányi Zsolt.

A szeptemberi rendezvény mindkét napján bemutatkoznak majd a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek, továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között, működés közben lehet megtekinteni, sőt akár ki is lehet próbálni. (A belépés a látogatók számára díjmentes, ahogy a parkolás is.)

A sajtótájékoztatón emlékeztettek arra is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által életre hívott, első ízben tavaly Mezőfalván megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow bemutató és kiállítás az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvénye volt. A 130-nál több kiállítóra az esemény két napja alatt több mint 15 ezer látogató volt kíváncsi. Idén a NAK a MEGFOSZ közreműködésével újra megrendezi a kiállítást, aminek ezúttal a Békés megyei Mezőhegyes, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kiállítási centruma ad otthont, a tavalyinál három hektárral nagyobb, 42 hektáros területen. A II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőhegyes az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása lesz, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata lesz megismerhető az érdeklődő gazdák számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elmarad az AGRITECHNICA 2022 kiállítás

Elmarad az AGRITECHNICA 2022 kiállítás

A romló járványügyi helyzet és a jelenlegi hatósági előírások miatt a világ vezető mezőgazdasági gépkiállításának megrendezéséhez szükséges feltételek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!