Jelentős gazdasági erő a mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac

Agro Napló
A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erőt képvisel ezért az  Agrárminisztérium (AM) pályázati úton támogatja, emellett lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Az AM szakpolitikai döntéseinek megalapozásához rendszeresen szervez egy-egy ágazatot átfogó tematikus napot, január közepén Budapesten a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület képviselői vázolták területük továbbfejlődésének lehetőségeit és irányait.

Feldman Zsolt – a kormányzati hírportál szerint - a tanácskozáson emlékeztetett: a mezőgazdasági gépgyártás, mint a vidék ipara, és a gépforgalmazáshoz szükséges szervízhálózat nagyban hozzájárul a vidéki népesség megtartásához, az agrárium műszaki hátterének biztosításához. A mezőgazdasági gépek gyártásával jelenleg mintegy 154 vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Termelésüknek csaknem 20-40 százalékát teszi ki az önálló mezőgazdasági gép előállítása. Leginkább a beszállítói szerepvállalás a meghatározó, jelentős mértékben a nyugat-európai mezőgazdasági gépgyártás kiszolgálására rendezkedett be, így Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb, részegységeket gyártó bázisává vált.

Elmondta: hazánkban a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, emellett alkatrészekre is több mint 49 milliárd forintot fordítottak, amely minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. 2019. január–szeptember időszakban változatlanul emelkedett a mezőgazdasági gépek értékesítése – tette hozzá az államtitkár.

A szaktárca a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében számos pályázattal segítette az agráriumot és gépesítettségének javulását. Három, gépbeszerzést támogató pályázat keretében összesen 4450 támogatott kérelemre 35,8 milliárd forint támogatást ítélt oda az irányító hatóság. Ezen kívül lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval segíti a minisztérium a beruházásokat – húzta alá Feldman Zsolt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a legújabb program a tavaly szeptember végén elindított mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási program, amelyben 100 milliárd forint beruházási hitelállományhoz biztosít a tárca kamattámogatást – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!