Jelentős könnyítés a szezonális gázfogyasztás szabályozásában

Agro Napló
Június végén változott a szezonális gázfogyasztás szabályozása: eltörölték az ehhez kötődő, legtöbb büntetést indukáló fogyasztási feltételt.

Számos gazdát ment meg a bírságtól az a a földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak, valamint a csatlakozási díjak alkalmazásának szabályaival kapcsolatos június végi rendeletmódosítás, amely szerint a 2018/2019. gázévtől már nem szükséges, hogy az október 1. és 31. közötti, valamint az április 1. és szeptember 30. közötti összes földgáz-felhasználás nagyobb legyen, mint a november 1. és március 31. közötti fogyasztás -  tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kapacitási feltétel továbbra is megmaradt, azaz a téli fogyasztási időszakra lekötött éves és negyedéves legnagyobb összkapacitás legfeljebb fele lehet a nem téli fogyasztási időszakra lekötött legnagyobb kapacitásnak.

A kedvező rendszerhasználati díjú szezonális fogyasztás egy igazolás birtokában vehető igénybe, amely elektronikus úton benyújtott kérelemmel igényelhető a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) július 1-jéig, a következő, október 1-től kezdődő gázévre vonatkozóan. Megszűnik továbbá a MEKH szezonális gázfogyasztásra való jogosultság utólagosan történő ellenőrzési jogosultsága, azaz a büntetések mérlegelésének lehetősége.

Az április 1-jétől szeptember 30-áig tartó, nem téli fogyasztási időszakra lekötött szezonális kapacitás októberi, vagy novemberi ,vagy decemberi igénybevételnél a rendszerhasználóra leosztott órai mennyiség (kWh/h) és az adott napra lekötött kapacitás különbségének, valamint az éves szállítási kapacitásdíj 1/365, vagy 2/365, illetve 3/365 részének szorzata alapján kell fizetni azokra a napokra, amelyeken földgázvételezés történik, és a gáznapon allokált óracsúcs meghaladja a gáznapra vonatkozó lekötött összkapacitást.

A szezonális kapacitás október havi igénybevétele esetén az éves elosztási kapacitásdíj 1/365 részének, november havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 2/365 részének, december havi igénybevétel esetén az éves elosztási kapacitásdíj 3/365 részének és a nem téli fogyasztási időszakra lekötött kapacitásnak a szorzatát is meg kell fizetni azokra az októberi, novemberi és decemberi napokra, amelyeken a földgázvételezés történik. A korábban érvényben lévő szabályozás alapján mindhárom fenti hónap tekintetében egységesen 1/365 volt a szorzó.

A szezonális kapacitásterméken kívül – az időjárástól függően felmerülő fogyasztási igény esetén – negyedéves, havi és napi kapacitástermékek is leköthetőek a rendelet mellékletében foglalt kapacitásdíjakon. A szezonális kapacitás jogosulatlan igénybevételének pótdíjterhei nem változtak a korábbi szabályozáshoz képest.

A rendszerhasználati díjak változása a 2018/2019. gázévre vonatkozóan

A földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak és a csatlakozási díjak mértékéről szóló 13/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet  júniusi módosítása alapján változni fognak a szállítási és elosztási díjelemek, így a rendszerhasználati díjak mértéke a 2018/2019. gázévre vonatkozóan a rendelet október 1-től hatályba lépő melléklete szerint. Részletek itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!