Jelentős kutatási támogatást nyert a SZIE négy kutatója

Agro Napló
A Szent István Egyetemen (SZIE) négy új kutatás indulhat el idén az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) kutatási pályázaton elnyert mintegy 163 millió forint támogatásnak köszönhetően – közölte a felsőoktatási intézmény az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a támogatott kutatók élelmiszeralkotók hozzáférhetőségével, egy új típusú halszaporítási módszerrel, virágpor pellet aromakeverék kifejlesztésével, valamint aromás szénhidrogének mikrobiális biodegradációjával foglalkoznak majd.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett OTKA alapkutatási pályázatokon több mint 320 kutató mintegy 11 milliárd forint támogatást nyert. A projektek szeptember 1. és december 1. között indulnak.

Az évenkénti rendszerességgel meghirdetett Kutatási témapályázat célja az önálló kutatócsoporttal rendelkező, tapasztalt, tehetséges kutatók támogatása, akik sikeres alapkutatási témájukat kívánják tovább vinni. A Fiatal kutatói kiválósági program pedig olyan tehetséges fiatalok ígéretes kutatási tevékenységét támogatja, akik saját kutatásuk mellett önálló kutatócsoportot is létre kívánnak hozni.

A Szent István Egyetem két kutatója és két fiatal kutatója az alábbi kutatásokat kezdheti meg az OTKA-támogatás finanszírozásával: Abrankó László: Élelmiszeralkotók biológiai hozzáférhetőségének vizsgálata in vitro emésztésszimulációs modellben. Az elnyert támogatás: 46 312 000 forint. Müller Tamás: a halszaporítás módszerének, a spermainjektálás petefészeklebenybe elnevezésű projektre nyert támogatás: 46 944 000 forintot. 

Sipos László a virágpor pellet aromakerék kifejlesztésére - a táplálkozás-biológiai profilozása és élelmiszer-biztonsági kockázatbecslése programra - nyert támogatást 39 960 000 forint összegben. Táncsics András pedig az aromás szénhidrogének mikrobiális biodegradációja felszín alatti közegekben témájú a mikroaerob lebontás genetikai hátterének tisztázása stabil izotópos és „omikai” módszerekkel című programra nyert támogatást, 29 598 000 forintot – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!