MENÜ

Jelentős támogatásoktól eshetünk el a Brexit miatt

2018.11.14.

Csehország, Lengyelország és Magyarország lesz leginkább bajban a brexit miatt, írja az ING elemzőcsapata a Reuters szerint. A holland bank jelentése szerint az autóipar, a mezőgazdaság és a textilipar szenvedi majd meg a britek jövő év márciusi távozását.

 

Nagy-Britannia a lengyelek második legnagyobb exportpiaca, és évi 8 milliárd eurós kereskedelmi többletben vannak vele, azaz ennyivel többet adnak el nekik, mint amennyit vesznek tőlük. Magyarország és a csehek ugyanakkor a britek járműkeresletének vannak kitéve, sorrendben a GDP 0,2 és 0,3 százalékát adja a britek felé menő, hozzáadottérték-tartalmú export - idézi a Reuters elemzését az Index.hu.

A legnagyobb fenyegetést viszont az jelenti, hogy a britek távozásával az átlagos egy főre eső GDP csökkenni fog az EU-ban, vagyis ennek a három országnak az egy főre eső GDP-je már nem lesz átlag alatti, így a 2021-27-es támogatási ciklusban igencsak csökkenni fognak az ide jutó támogatások. Az ING szerint több mint 20 százalékos esésre kell felkészülni, ami az EU-s pénzeket illeti.