Jelentős változások a fiatal gazda pályázatban

Agro Napló
2017. március 6-án jelent meg a fiatal gazdák induló támogatására vonatkozó pályázat módosított felhívása. Ezúttal nagyon jelentős változások történtek – figyelmeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A legfontosabb talán mind közül a belépési üzemméret igazolása. A kiírás alapján már korábban is, csak a legalább 6000 legfeljebb 25000 STÉ értékkel rendelkező fiatalok indulhattak a pályázaton. Ezek a feltételek változatlanul maradtak, a meglévő üzemméret igazolása viszont megváltozott.

A növénytermesztés, mint tevékenység az új felhívás alapján csak az egységes kérelem benyújtásával fogadható el. Amennyiben 2016-ban nem lett beadva egységes kérelem, az a 2017-es évben megtehető és a fiatal gazda pályázaton az idei egységes kérelem benyújtása után lehet majd indulni.

Az állattartás igazolása is megváltozott. A korábbi felhívásban még a napi állatlétszám igazolása elfogadható volt, mellyel a kívánt üzemméret teljesíthető volt. A jelenlegi módosítás értelmében viszont az állatállomány kormányhivatali igazolása ugyan megmaradt, de az állatállomány csak éves átlagos értéke vehető figyelembe. A módosítás értelmében tehát a belépési STÉ érték számítás alapja az induló gazdálkodók éves átlagos állatállománya.

A pályázat benyújtási időszak 2017. március 16-án indul és március 31-ig tart. Ezen időszak lezárását követően 2017. május 2-tól indulhat a második kör. A felhívásban pontosításokat vezettek fel a pénzügyi tervvel kapcsolatban, illetve kiegészítették még az 5. mellékletben szereplő mezőgazdasági termeléssel összefüggő szakképesítések listája is.

A módosított felhívás ezen a linken érhető el.

A NAK STÉ-kalkulátora pedig ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!