MENÜ

Jelentősen egyszerűsödik a vízjogi engedély megszerzése

Agro Napló 2019.12.11.

Jelentősen egyszerűsödik az öntözéshez szükséges vízjogi engedélyezési eljárás – mondta az agrárminiszter december elején az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

 

Az Agrárminisztérium (AM) közlése szerint az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény elfogadása után, a kormány 2020-2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Nagy István a tévéműsorban úgy fogalmazott: az öntözésfejlesztési terveknek megfelelő öntözés esetén pedig nem kell majd környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági eljárásokat lefolytatni. A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

"Tehát ez úgy fog kinézni innentől kezdve, hogy a gazda megérkezik az öntözési központba, ahol benyújtja az igényét az öntözésre, adott helyrajzi számra, szakemberek pedig a hivatalban számítógépen kikeresik az ennek a helyrajzi számnak megfelelő engedélyt, és a gazda számára biztosítják azt" – részletezte a tárcavezető. Hozzátette, a törvény elfogadásától 100 hektárnyi terület öntözési engedélyezési eljárása 5 millió forinttal lesz olcsóbb.