2024. április 24. szerda György

Jelentősen javult a mezőgazdaság teljesítménye az elmúlt három évben

Agro Napló
A vidékfejlesztési Minisztérium reagálva a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) sajtótájékoztatójára, közli: a mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben javult az elmúlt három évben, ami visszaigazolja a Kormány agrárpolitikájának sikerét. Közlemény.

Agrárgazdasági adatok támasztják alá, hogy az agrárium a gazdasági növekedés egyik meghatározó összetevőjévé vált, az ágazat bruttó hozzáadott értékének volumene 2013-ban 22 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a mezőgazdaság részesedése a bruttó hozzáadott értékből 2013-ban a 2010. évi 3,6-ról 4,8 százalékra nőtt. Továbbá a Mezőgazdasági Számlarendszer előzetes adatai szerint a mezőgazdaság kibocsátása 2013-ban újabb rekordértéket ért el, 2265 milliárd forint volt, amely a három évvel ezelőttit 34 százalékkal haladja meg.

Megalapozatlan tehát csökkenésről beszélni, amikor az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül az agrárexport is, amely 2013-ban újabb rekordértékre, 8,1 milliárd euróra nőtt. Ennek köszönhetően 2010 és 2013 között 2,3 milliárd euróval, 39 százalékkal bővült a kivitel. Ezáltal az agrárgazdaság a nemzetgazdaság külkereskedelmének meghatározó elemévé vált.

Szintén pozitív tény, hogy a mezőgazdaság beruházásai 2013-ban 259 milliárd forintra nőttek, volumenük 2010 és 2013 között összességében 15 százalékkal emelkedett. Ennek köszönhetően a mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,8-ról 5,7 százalékra ugrott. Ezáltal erősödött az ágazat termelőkapacitása, és hatékonysága.

Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a második Orbán-kabinet tette a legtöbbet azért, hogy minél többen a mezőgazdaságban találják meg számításaikat. A Kormány célja, hogy olyan családok is az agráriumból tudjanak megélni, akiknek esélyük sem volt erre a szocialista kormányzat idején.

A MOSZ szakmainak álcázott kormányellenes támadását árnyalja, hogy a szervezet vezető tisztségviselője a szocialista kormányzat idején államtitkári pozíciót töltött be az agrártárcánál.

A MOSZ egyes vezetői összekeverik a Szövetség tagjainak hatékony érdekvédelmét a politikai kampánnyal, nyilatkozataikkal pedig megtévesztik a közvéleményt, és félretájékoztatják a magyar termelőket.

Forrás: VM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!