2024. április 25. csütörtök Márk

Jelentősen nő Magyarország izocukor gyártási kvótája - Videóval

Agro Napló
Magyarország 220 ezer tonnás éves izocukor termelési kvótája a jövőben 250 ezer tonnára nő - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter kedden, a szabadegyházai Hungrana Kft. gyáravató ünnepségén.

 

 

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy fontos agrárdiplomáciai sikert ért el Magyarország a közelmúltban: az európai közös agrárpolitika (KAP) reformjának politikai megállapodásában rögzítették, hogy Magyarország 30 ezer tonnával több izocukrot állíthat elő évente.

A tárcavezető szerint a kvótanövekedés mintegy ötmilliárd forintnyi exportbevételt jelent és hatmilliárd forint az éves értéke a termelésben.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy az izocukor-előállítás növekedése a magyar gazdák számára biztosabb megélhetést jelent, miközben a kukorica nem alapanyagként, hanem feldolgozva jelenik meg a piacon.

A Hungrana az Európai Unió piacvezető izocukor-gyártója, 250 000 tonna izocukor kvótával rendelkezik. Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója a bejelentésre reagálva közölte: a kvótaemelés hatalmas siker nemcsak a cég, hanem Magyarország számára is.

Megjegyezte: Magyarország az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a legnagyobb lobbierővel rendelkező európai cukorgyártók vetélkedése közepette tudott sikert elérni a tárgyalásokon.

(MTI, kormany.hu)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

Kormánybiztos lett Fazekas Sándor

A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési, valamint fö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!