Jelentősen nőtt a kiskérődző ágazat támogatása 2015-ben

Agro Napló
A mezőgazdaság a tavalyi évhez képest átlagos évet zárt – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének Herceghalomban tartott küldöttközgyűlésén, szerdán.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mezőgazdaság kibocsátása a 2014-hez képest előreláthatólag 0,4 százalékos emelkedéssel 2457 milliárd forintot fog elérni.

Az állattenyésztés helyzetével kapcsolatban kiemelte, hogy a kibocsátás 2015-ben az előzetes adatok alapján 856 milliárd forint körül várható, amely 3,6 százalékkal haladja meg a 2014-es év eredményét, míg a kibocsátás volumene 5,6 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. Ebből a juh- és kecskeágazat 20,7 milliárd forinttal veszi ki a részét.

A kiskérődző ágazat helyzetével kapcsolatban Czerván György elmondta, hogy a juhállomány a KSH 2015. júniusi adatai alapján mintegy 3,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a kecskeállomány létszáma több mint 7 százalékkal nőt az előző év azonos időszakához képest.

Az ágazat támogatásával kapcsolatban kifejtette, hogy az a korábbi évekhez képest jelentős átalakuláson ment keresztül. A támogatások összege jelentősen emelkedett, hiszen míg 2014-ben mintegy 6 milliárd forint, addig 2015-ben 8 milliárd forint támogatásban részesült az ágazat. Szintén jó hír az ágazat számára, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a juh és kecsketenyésztőknek számos jogcímen nyílik lehetőségük pályázat benyújtására.

Az államtitkár az agrárium egyik legfontosabb kihívásának tartja az állattenyésztés és növénytermesztés arányának további javítását az állattenyésztés javára. Kiemelte továbbá a genetikai erőforrások megőrzésének, az exportteljesítmény növelésének, illetve egy átlátható és kiszámítható belső piac fejlesztésének szükségességét is.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!