MENÜ

Jelentősen nőtt az önköltség a tejágazatban

Agro Napló 2021.02.10.

Egy év alatt átlagosan 15-18 százalékos termelési költség emelkedést állapított meg saját felmérése alapján a Tej Terméktanács.

 

A szervezet lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a közelmúltban széleskörű felmérést hajtott végre tejtermelő és feldolgozó küldöttjei körében annak érdekében, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon a tejágazat szereplőit éves összehasonlításban érintő  önköltség növekedésről.

A felmérés alapján, összevetve a takarmányok, az állattenyésztési, a gép-, berendezés- és technológiai költségek, az alap-, segéd- és adalékanyag, a csomagolóanyag, a munkabér, az energia- és épületköltségek, a bérleti díjak, a higiéniai költségek éves változását, folyamatos emelkedésről tud beszámolni a szakmaközi szervezet. Ez a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékos termelési költség emelkedést jelent.

A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket. A termelés és feldolgozás természetéből adódóan alapvetően kulcsfontosságú a higiénia az ágazat egészét tekintve, az új koronavírus-járvány azonban így is extra megterhelést jelentett minden piaci szereplő számára. Tavaly komoly problémát jelentett az is, hogy – egy normál évhez képest – sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzésére csak többszörös áron volt lehetőség, míg mára a jelentős többlet felhasználás okoz költségnövekedést.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy 2019. december (330 forint/euró) és 2021. januári (359 forint/euró) között – a forint-euró árfolyam jelentősen –, mintegy 9 százalékkal változott, emelkedett. Ez elsősorban az energia, a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban okoz jelentős költségemelkedést.

A gabona, a fehérje- és olajos növény árak többéves csúcsokon járnak. Az okok között lehet Kína erős kereslete, a szárazság miatt lecsökkent a francia- és ukrán termésmennyiség. A szója és kukoricatermés alacsonyabb lehet a dél-amerikai országokban.

A hazai búza és kukorica árak 25-30%-kal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni.

Tény – állapítja meg az összegzés –, hogy hazai viszonylatban az erősödő infláció, az input költségek dinamikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni. Az ágazat felgyorsult tejtermelői és feldolgozói fejlesztéseit is veszélyezteti, ha nem történik változás.

Rendkívül fontos feladat az ágazatban a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, a nyerstejtől a késztermékig jelen lévő strukturális költségproblémák rendezése. Egy ilyen nyíló költség-olló már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplőinek – olvasható a Tej Terméktanács ismertetőjében.