Jól járhat az uniós mezőgazdaság a szabadkereskedelmi egyezményekkel, de lesznek vesztesek is

Agro Napló
Összességében pozitív hatással lehetnek az uniós mezőgazdasági szektorra a készülő kereskedelmi egyezmények, de vannak érzékeny ágazatok, amelyeket következetes védelemben kell részesíteni – írták az Európai Bizottság (EB) által kedden közzétett tanulmányban.

A szakértők tizenkét készülő megállapodást elemeztek, köztük a Kanadával és Vietnammal már megkötött, de még nem hatályos szabadkereskedelmi szerződést, valamint egyebek mellett az Egyesült Államokkal, Japánnal, Thaifölddel és Indonéziával tervezett egyezményeket.

A dokumentum jelentős nyereség lehetőségét mutatja a tejtermékek és a sertéshús ágazatában, a marhahús és a rizs vonatkozásában ugyanakkor mind a termelői árak, mind a kereskedelmi hatások kedvezőtlenül alakulhatnak a szakemberek szerint.

A bizottság arról számolt be, hogy az eredmények alátámasztják az Európai Unió által az érzékeny mezőgazdasági termékek behozatalnál alkalmazott megközelítés, a korlátozott liberalizáció helyességét. Példaként azt hozták fel, hogy a Kanadával megkötött egyezség értelmében az EU a mezőgazdasági behozatali vámok 92,2 százalékát töröli el, és ezt az arányt hét év elteltével növeli csak 93,8 százalékra.

"Az előrejelzés összességében véve pozitív a nagy értékű európai uniós mezőgazdasági export tekintetében. Rámutat érzékeny területekre, azonban a mezőgazdaságcsupán egy részével foglalkozik, figyelmen kívül hagy számos olyan agrár-élelmiszeripari terméket, amelyet jelentős exportnövekedési potenciál jellemez. A kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos uniós stratégia teljes mértékben tekintettel van erre az egyensúlyra, törekszünk az érzékenyebb ágazatok védelmére, a számunkra előnyös lehetőségeket pedig igyekszünk a lehető legjobban kihasználni" - idézi a közlemény Jyrki Katainent, a bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnökét.

Hozzátette, hogy a feldolgozott élelmiszerek iránti kereslet várható növekedése kedvező hatással lesz az elsődleges termelési ágazatra. "A kereskedelemből a teljes uniós gazdaság profitál, amint azt a Dél-Koreával nemrég létrejött szabadkereskedelmi megállapodás is bizonyítja" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság közlése szerint a várható hatások pontosabb ismerete lehetővé teszi, hogy a tárgyalások során jól megalapozott döntéseket hozzanak.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!