2024. április 20. szombat Tivadar

Jön az árrobbanás, sokkal drágább lesz a sertéshús

Agro Napló
Drágul a sertéshús ez év elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke az index.hu internetes hírportállal.
Fotó: Vermes Tibor

Elmondta: az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben, és már tavaly év végén sem tudták „lenyelni” a takarmányárak növekedését a tenyésztők. Vagyis: az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, amit 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – vélekedett a szakember.

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-járvány hatása, hanem az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése is drasztikusan befolyásolta – részletezte Éder Tamás.

Közölte: a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottevően, az infláció mértékét meghaladóan a múlt évben, de mivel az élősertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanás jöhet azért, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.

Éder Tamás szerint az év végén már meg is kezdődött az árkorrekció, ami várhatón fél éven át még folytatódni fog, Ezért a boltokban is nőnek majd az árak idén, az első félévében.

A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmi konkrétumot a Hússzövetség elnöke, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd. Mivel a sertések előállítási költségének 65-70 százalékát a takarmányár teszi ki – jegyezte meg Éder Tamás.

A húsipar válsága már hónapok óta látszik hazai és európai kontextusban egyaránt, a változás részben a Kínában látható gazdasági folyamatok eredménye. Tavaly év végén az Aldi azzal próbálta segíteni a magyar hústermelőket, hogy októbertől kezdve a magyarországi üzleteikben csak idehaza nevelt, levágott és feldolgozott sertést-és marhahúst kínáltak a hűtőpultokban az állandó frisshús-kínálat részeként – olvasható a hírportál által közzétett nyilatkozatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!