2024. április 25. csütörtök Márk

Jótanácsok helyszíni ellenőrzéshez szarvasmarhatartóknak

Agro Napló
Még az idén megkezdik a tejágazat szerkezetátalakítási támogatásához kapcsoló állatjóléti támogatások kifizetését - adta hírül az agrárkamara. Kivéve a helyszíni ellenőrzés alá esők, részükre számos, az ellenőrzés gördülékenységét segítő jótanácsot közöltek.

Az ősz a gazdálkodási évben a helyszíni ellenőrzések időszakát hozta el minden állatalapú támogatás esetében, amelyeknek támogatási- vagy kifizetési kérelmeit az egységes kérelem felületen már beadták az igénylők. Így van ez a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás (VP3-14.1.1-16 kódszámú pályázat) esetében is, azonban ezek az ellenőrzések a korábbi tapasztalatok alapján a termeléshez kötött és nemzeti anyatehéntartás-támogatás, tejhasznútehéntartás-támogatás és hízottbikatartás-támogatás ellenőrzéseket követően zajlanak csak le.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gazdálkodók ellenőrizzék nyilvántartásaikat és állatállományuk egyedi jelölését, hogy időben pótolni tudják az esetleges hiányosságokat, javítani a hibákat - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” ugyanis a részt vevő gazdálkodók számára jelentős adminisztratív és gyakorlati teendőt előíró, de tevékenységüket nagymértékben segítő pályázat.

A 2018. május hónapban benyújtott kifizetési kérelmek 2017.05.01. és 2018.04.30. közötti időtartamra vonatkoznak, így a helyszínen elsősorban azokat a dokumentumokat kell bemutatni, amelyek igazolják a vállalások teljesítését a 12 hónapos gazdálkodási év során. Amennyiben nem állnak rendelkezésre hiánytalanul a telepi munkanaplóban rögzített gondozói felügyeletre, csülökápolásra, fejési technológia oktatására, takarmányozásra, vagy a legeltetés nyilvántartására alkalmas adatok, az ellenőrök megállapításai alapján a kiírásban szereplő szankciók alkalmazására kerül sor.

A legnagyobb odafigyelés mellett is lehet hibákat elkövetni, így különös gondossággal érdemes áttekinteni minden szükséges dokumentumot. Az ellenőrzés kiterjed az adott időpontban a tenyészetben megtalálható állatállomány, vagy annak egy részét érintő fizikai vizsgálatra is, ezért az egyedek hiányzó füljelzőinek megrendelése és a kézhezvételt követő behelyezése nem halogatható. Amennyiben a megrendelés, igazolhatóan megtörtént, szankció alkalmazására nem kerül sor.

A nagyobb férőhely igény biztosításával kapcsolatos vizsgálatokat a Magyar Államkincstár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által vezetett Tenyészet Információs Rendszerben nyilvántartott kapacitás adatok alapján végzi. Az elmúlt két év eseményei azt erősítik meg, hogy az érintett állattartók, vagy a velük azonos tartási helyen gazdálkodók nem kellő gondossággal jelentenek be adatváltozást, így a hibásan kitöltött űrlapok miatt előfordulhat férőhely csökkenés, mely a kifizetési kérelem elutasításához vezet.

A korábbi problémákat megoldotta az irányító hatóság augusztusi közleménye, amellyel rugalmas hozzáállást tanúsítva, a hibás adatok javítását 2018. 08. 31-ig bejelentő gazdálkodók szankcionálásától eltekintett. A jövőre nézve minden gazdasági szereplőnek, állattartónak a jogszabályok és a kitöltési útmutatók, valamint egyéb közlemények ismeretében javasolható csak az adatmódosítás.

A helyszíni ellenőrzésben érintett ügyfelek kivételével a támogatási okirattal rendelkező pályázók számára még az idén megkezdi a MÁK a 2018. évi kifizetéseket - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!