Jövő januártól 40 milliárd forinttal támogatják az ökológiai termesztést

Agro Napló
Az ökológiai termesztést negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati forrással segítik jövő év január elsejétől – jelentette be az agrárminiszter szeptember közepén a Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban.
Fotó: AM

Nagy István elmondta – tette közzé a tárca honlapja -, hogy kiemelt cél az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése.

Hangsúlyozta: az unió közös agrárpolitikájának  (KAP) vidékfejlesztési támogatásaihoz 2021-2027 között a kormány a lehető legmagasabb, 80 százalékos társfinanszírozást biztosít. A kormány célja az, hogy minél több gazdálkodó részt tudjon venni a programban és növekedjen a támogatásba bevont területek aránya, így a támogatási összegek átlagosan 74 százalékkal növekednek a korábbiakhoz képest – jelezte a tárcavezető.

Közölte: az egészségesebb alapanyagok termelésének igénye napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezért a Vidékfejlesztési Program (VP) alapján kiírt számos - agrár-beruházási, illetve normatív jellegű - felhívás előnyben részesíti az ökológiai gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelőket, többletpontot biztosítva számukra az elbírálás folyamatában.

Így a növénytermesztést vagy állattartást végző biogazdálkodók számos pályázat esetében nagyobb eséllyel juthatnak fejlesztési forrásokhoz – hangoztatta a miniszter, hozzátéve: jelenleg részükre is elérhető támogatási konstrukciók állnak rendelkezésre az öntözési infrastruktúra kialakítása, a termeléshez szükséges precíziós gépek és eszközök beszerzése, illetve új gombatermesztő létesítmények kialakítása kapcsán. Az agrártárca vezetője beszélt arról is, hogy 2010-2020 között Magyarországon az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai termelés.

"Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar családok asztalára minél több bioélelmiszer kerüljön" – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy ezért támogatják a hazai biogazdálkodókat, amelyre kiváló lehetőséget nyújtanak a vidékfejlesztési program támogatásai.

Úgy vélte: az egyik legfontosabb, az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása megnevezésű pályázati felhívás, amelyet 2015-ben és 2018-ban hirdettek meg. A felhívások által mintegy négyezer gazdálkodó támogatása valósult meg, ami 230 ezer hektárt érint – mondta Nagy István.

Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft. ügyvezetője szintén méltatta, hogy 2010 óta nagymértékben nőttek a bioterületek idehaza. Kitért arra, hogy az idei pályázatok kiemelten támogatják azokat, akik át szeretnének térni a biogazdálkodásra. Elmondása szerint az áttérést követő 2-3 év a legnehezebb, mert bár be kell tartaniuk a szabályokat, a termelők terményeiket még nem értékesíthetik bio jelöléssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ökológiai támogatás indul 2022-ben

Új ökológiai támogatás indul 2022-ben

Az Agrárminisztérium 2021 őszén – az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéshez hasonlóan – új „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazd...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!