Jövőre indul a Horizont Európa keretprogram

Agro Napló
Jövőre elindul az idén leköszönő Horizont 2020 (2014-2020) uniós kutatási keretprogram utódja, a Horizont Európa – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A tájékoztatás szerint a Horizont Európa az Európai Unió hétéves kutatási és innovációs keretprogramja, amely 2021-től 2027-ig tart. A program általános célkitűzése, hogy biztosítsa az unió kutatási és innovációs-beruházásainak tudományos, technológiai, gazdasági és társadalmi hatásait, amik az unió tudományos és technológiai alapjainak megerősödésében és a tagállamok versenyképességének növekedésében jelennek meg. A Horizont Európa teljes költségvetése várhatóan mintegy 100 milliárd euró – 35 ezer milliárd forint -, azaz ez lesz a legnagyobb uniós kutatási forrás.

A Horizont Európa akár 11 euró – mintegy 3900 forint - GDP nyereséget hozhat minden befektetett euró után; továbbá 2040-ig akár 320 000 új, magas képzettségi szintet igénylő munkahely teremthet a szakértők számítása szerint; emellett Európa globális kutatási és innovációs vezető szerepének megerősödését eredményezheti.

A Horizont Európa-program – elődjéhez hasonlóan - három pillérre épül: az I. pillér – a tudományos kiválóság; a II. pillér – a globális kihívások és az európai ipar versenyképessége; a III. pillér pedig – az innovatív Európa megteremtése.

Az agrár-élelmiszeripari szereplőket leginkább a II. pillér, 6. („Élelmiszer, biomassza-alapú gazdaság, természeti erőforrások, mezőgazdaság és környezetvédelem”) klaszterébe sorolt pályázati felhívások fogják érinteni. A kutatási keretprogram várhatóan 10 százalékát, azaz 10 milliárd eurót – mintegy 3500 forintot - fognak ehhez a klaszterhez rendelni a tervek szerint.

A 6. klaszter alapelve, hogy gazdasági és társadalmi átalakulás szükséges a környezetpusztulás és a biodiverzitás csökkenésének megállítása, valamint a természeti erőforrások hatékonyabb kezelése érdekében. Emellett az unió éghajlati célkitűzéseit, valamint az élelmiszer- és vízbiztonságot prioritásként kezeli. A hosszú távú célok elérése érdekében négy évre vonatkozó stratégiai tervet dolgoznak ki (4 év után felülvizsgálják), és e köré épülnek majd a két évre vonatkozó munkaprogramok. Utóbbiakban fognak megjelenni a pályázati felhívások.

A 2021-2024-es évre vonatkozó stratégiai tervet az Európai Bizottság várhatóan az idei negyedik negyedévében fogadja el, a nagyközönség pedig a szeptember 22-24. között megrendezésre kerülő „R&I Days” rendezvényen ismerheti meg. Az első, 2021-2022-es évre szóló Munkaprogramot (így az első pályázati kiírásokat is) várhatóan 2021 első negyedévében fogadja majd el az Európai Bizottság.

A 2021-2022-re szóló Munkaprogramban várhatóan az alábbi célterületek („destinations”) kapnak majd helyet. Az 1. célterület: Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatások; a 2. célterület: Méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszer-rendszerek az termőföldtől az asztalig; a 3. célterület: Körforgásos és biomassza-alapú gazdasági szektorok; a 4. célterület: Tiszta környezet és zéró szennyezés; az 5. célterület: Föld, óceánok és víz az éghajlatváltozás elleni fellépéshez; a 6. célterület: Rugalmas, befogadó, egészséges és zöld vidéki, part menti és városi közösségek; a 7. célterület pedig: az innovatív kormányzás, környezetvédelmi megfigyelések és digitális megoldások az Európai Zöld Megállapodás támogatására elnevezésű elképzeléseket foglalja magába – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!