Jövőre több mint 250 milliárd forintot fordítanak a faluprogramra

Agro Napló
A Magyar falu program keretösszege jövőre várhatóan meghaladhatja a 250 milliárd forintot – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétvégén Rábapatonán.

Gyopáros Alpár elmondta: tavaly 150 milliárd volt a keretösszege a programnak, idén pedig már meghaladja a 200 milliárd forintot. A fejlesztésekkel az a cél, hogy a fiatalok, amikor arról döntenek, hogy falun vagy városban éljenek, ne életminőség, hanem életstílus között válasszanak.

A fejlesztések keretében a helyi életminőséget szeretnék javítani, óvodák és iskolák felújításával, bölcsődék építésével, sport-, kulturális és szociális célú beruházásokkal, a falu- és tanyagondnoki hálózat bővítésével – idézi a politikus által elmondottakat az MTI. Hozzátette, hogy a falusi csok népszerű, kilenc hónap alatt több mint tízezer család vette idénybe.

Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a program keretében szeretnék elérni, hogy néhány éven belül minden településnek legyen háziorvosi szolgáltatása. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében tavaly hatmilliárd forint keretösszegben 973 településen újítottak fel rendelőket, vagy szereztek be orvosi eszközöket.

Idén 750 településen négymilliárd forintból valósulnak meg ilyen fejlesztések, de várhatóan lesz többletforrás is a beruházásokra - mondta, hozzátéve, hogy tavaly és idén együttesen húsz orvosi szolgálati ház épül és mintegy harminc helyen felújítják a meglévőt.

Kérdésre válaszolva Gyopáros Alpár tájékoztatott arról is, hogy tavaly indult a településeket összekötő állami mellékúthálózat fejlesztésének programja, a falusi útalap. Ennek keretében tavaly 50 milliárd forint értékben megközelítőleg 400 kilométernyi útszakasz felújítása kezdődött el. Idén 72 milliárd forint, 2021-ben pedig 90 milliárd forint jut erre a feladatra.

Ezek a beruházások teljes pályaszerkezetcserét jelentenek. Vannak azonban olyan utak, amelyeknél csak a felső aszfaltréteget kell kicserélni, ezekre az úgynevezett nagyfelületű aszfaltjavítási munkálatokra 7 milliárd forint áll rendelkezésre idén, jövőre pedig 12 milliárd forint. A két programmal 2019 és 2021 között országszerte 2500 kilométeren újulnak meg mellékutak – mondta.

Molnár-Nagy Béla, a település polgármestere elmondta, hogy a csaknem 2800 lakosú Rábapatonán a Magyar falu program keretében tavaly négymillió forint értékben kommunális gépet szereztek be, az orvosi rendelő fejlesztésére pedig mintegy 47 millió forintot nyertek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!