2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jövőre újabb élelmiszerek áfája csökkenthet

Agro Napló
De arra nincs pénz, hogy az összes alapvető élelmiszer adóját csökkentsék – ismerte el egy kormánypárti politikus.

Egy, a parlament gazdasági bizottságának honlapjára felkerült jegyzőkönyv szerint a 2020-as költségvetésben az alapvető élelmiszerek közé tartozó újabb termékek áfájának csökkentésére lehet számítani. Ez néhány újabb terméket érinthet, nem a teljes kört. Az ugyanis 140-150 milliárd forintba kerülne, de erre nincs pénz a büdzsében. Az ideiben legalábbis biztos, ha hinni lehet a bizottság fideszes elnökének - írta az mfor.hu.

Kárpáti Dániel jobbikos képviselő jegyzi azt a törvénymódosítási javaslatot, amely általános adócsökkentést tenne lehetővé az alapvető élelmiszerek körében. A javaslatról még februárban tárgyalt a gazdasági bizottság. A képviselő ismertette azt a - lapunk által is többször megírt - tényt, hogy miközben az infláció mértéke 3 százalék alatt mozgott az elmúlt időszakban, az élelmiszereknél ennél nagyobb áremelkedést mért a statisztikai hivatal. És ez a tendencia az előttünk álló hónapokban is meghatározza az árak alakulását, annyi különbséggel, hogy az infláció emelkedik.

Márpedig az alapvető élelmiszerek jóval nagyobb részt tesznek ki a kevésbé tehetősek, nyugdíjasok fogyasztásában, mint a jobb anyagi helyzetben lévők kosarában, ezért a társadalmi igazságosság szempontjából is fontos lenne, hogy csökkenjen e termékkör fogyasztási adója.

A bizottság azonban nem támogatta az előterjesztést. Az elnök, Bánki Erik szerint az elvvel egyet lehet érteni, de az általános adócsökkentés összességében 140-150 milliárd forintba kerülne, ennyi pénz pedig nem áll rendelkezésre a 2019-es büdzsében. "De most készül a 2020-as költségvetés tervezete, s abban végig fogjuk gondolni mi magunk is és remélem a kormány is, hogy milyen további alapvető élelmiszer áfáját lehet csökkenteni" - közölte a fideszes politikus.

Az elmúlt években egyebek mellett a tojás, a tej, a baromfi áfája csökkent 5 százalékra. A jobbikosok javaslata más árufélék mellett a gabonafélékből készült termékekre - így például a kenyérre - is kiterjesztené az alacsony áfát. Ám a bizottsági támogatás hiányában ez vesztes ügy - írta az mfor.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!