Június 19-ig javíthatóak az egységes kérelemben talált hibák

Agro Napló
Az idei előzetes ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 27 ezer termelő egységes kérelmében talált az Államkincstár kisebb hibákat. Ezek  szankciómentes javítására 2018. június 19-ig van lehetőség – hívta fel a figyelmet a NAK.

A Magyar Államkincstár (MÁK) az idei évben is előzetesen ellenőrizte a benyújtott egységes kérelmeket, és az ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, kamarai falugazdászokat, szaktanácsadókat, ha a kérelem hibát, hiányosságot tartalmaz. Az ellenőrzés kiterjed többek között a blokkban való túligénylésre, a berajzolt táblák átfedésére, a kötelezően csatolt dokumentumok meglétére, illetve az állatállományra történő igénylés esetleges hibáira. A termelőknek 2018. június 19-ig van lehetőségük arra, hogy a MÁK által jelzett problémákat orvosolják, és ezzel elkerüljék a támogatás csökkentését vagy az esetleges szankciókat. Fontos megjegyezni, hogy szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt hibák módosíthatók. A kamarai falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK a falugazdászokat értesíti az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik a kapcsolatot az érintett gazdálkodóval.

A MÁK közlése szerint az idei ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 27 ezer termelő kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával. Ebből kevesebb, mint 11 ezret tesz ki a falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek száma. Közülük több mint 8 ezer termelő esetében már megtörtént a kérelmek javítása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy a telefonon vagy levélben történt értesítésnek megfelelően 2018. június 19-ig feltétlenül keressék fel falugazdászukat, hogy határidőig megtörténhessen a kérelmek javítása.

2018. május 31-ig 173 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek kétharmadát, mintegy 120 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az előzetes ellenőrzés tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást: az előzetes ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek mindössze 9 százalékánál tártak fel hibát, az egyénileg benyújtott kérelmek esetén ez a szám megközelíti a 30 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!