MENÜ

Kamarai munkacsoport segíti a helyspecifikus gazdálkodás elterjesztését

Agro Napló 2019.07.21.

Kamarai munkacsoport segíti a helyspecifikus gazdálkodás elterjesztését ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport – tájékoztatta a NAK az Agro Naplót.

 

Hozzátették: a szakmai testület az itthon helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével. A világban bekövetkező technológiai változások az utóbbi években már elérték a magyar mezőgazdaságot is. Egyre többen használják ki az ebben – népszerű és összefoglaló néven: a precíziós mezőgazdaságban – rejlő lehetőségeket. Így például alkalmazzák a VRT (változó mennyiségű kijuttatás) eszközeit, az ember nélküli légi járműveket (UAV-k), a globális helymeghatározó rendszereket (GPS), különféle térképeket és irányító eszközöket. Ezeket a technológiai lehetőségeket alkalmazva a korábbi táblaszintű, egységes módszerek helyett, a helyspecifikus megoldásokat lehet használni, ami hosszú távon hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodást tesz lehetővé.

Ez a fejlődés ugyanakkor azt is jelenti, hogy nagyon sok termék, szolgáltatás és szolgáltató jelent meg a piacon, amelyek közül a gazdálkodók olykor nehezen tudják megtalálni a számukra legmegfelelőbbet az új technológiák iránt fogékony, ezt az utat újonnan választani szándékozók.

A NAK Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya tanácskozásra hívta az új eszközöket, technológiákat kínáló elismert hazai szolgáltatókat, hogy megismerje tapasztalataikat, véleményüket a helyspecifikus gazdálkodás magyarországi helyzetéről.

Az egyeztetések eredményeként a beszállítóipari alosztályon belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport, amelynek vezetőjévé Lajos Mihályt, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjét, helyettesévé pedig
Gyenei Ferencet, a Terra Vital Consulting Kft. képviselőjét választották.

Az alakuló ülésen a munkacsoport tagjai célul tűzték ki, hogy közreműködésükkel, észrevételeikkel, javaslataikkal a NAK segítse a minőségi digitalizációs szolgáltatások népszerűsítését és elterjesztését a hazai gazdálkodók körében. Három területtel kiemelten is kívánnak foglalkozni: a távérzékelés mezőgazdasági felhasználásának további lehetőségeivel; a technológiai fejlesztések irányaival, valamint az aktuális agronómiai kérdésekkel; továbbá az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadásokkal.

A munkacsoport következő ülését ez év októberében tartja, amelyen már meghatározzák a szakmai testület jövő évi munkatervét, feladatait – tartalmazz a tájékoztatás.