Kamarai tag a legjobb európai női agrár-innovátorok között

Agro Napló
Átadták a legjobb női gazdálkodónak járó innovációs díjat az Európai Parlament által szervezett esemény keretében. A kiemelt pályaművek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik tagjának ötlete is helyet kapott.

A Copa Cogeca Női Bizottsága az EU-szerte gazdálkodással foglalkozó nők innovatív tevékenységeit és projektjeit is igyekszik bemutatni és őket egy innovációs díjjal elismerni. Utóbbit október 12-én sorrendben negyedik alkalommal adták át. Az idei innovációs díj győztese Margaret Farelly, az Ír Gazdálkodói Szövetség tagja lett, aki 1987-ben – akkor még úttörőnek számító – befektetést hajtott végre 150 szabadon tartott tojótyúk vásárlásával, és egy kapcsolódó csomagolóüzem létesítésével. Ma már 168 ezer szabadon tartott tojótyúkkal rendelkezik, és sikerült a tojásokat az ír szupermarketek polcaira is eljuttatnia, színes csomagolásban, O'Egg felirattal.

Kiemelt figyelmet érdemel, hogy idén magyar vonatkozása is van a díjnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagja, Kujáni Lászlóné Cser Olga pályamunkája szintén bekerült – a 33 beérkezett projekt közül – a legjobb ötbe. Cser Olga 2003-ban hozta létre a Kujáni Kft-t és a Kujáni Tanyát, utóbbin – a magyar mezőgazdaság részére elkülönített SAPARD előcsatlakozási alapokból –  valósidejű monitoring- és előrejelzési rendszert alakított ki a gazdálkodók részére. A rendszer a világon bárhol használható, mert némi átalakítással könnyen az egyes országok sajátosságaihoz igazítható. A találmánnyal megvalósítható a kártevők elleni intézkedések előrejelzése, a talajgazdálkodási és a trágyázási tervekkel kapcsolatos munka, és a legjobb gyakorlatokon alapuló növényforgó és termelési ütemterv kialakítása. A szolgáltatások köre kiterjed a gazdaságokkal kapcsolatos tanácsadásra és gyakorlati bemutatókra, csoportos tanácsadásra, képzések szervezésére is.

A legjobb női agrár-innovátorok: jobbról a második Kujáni Lászlóné Cser Olga, a harmadik pedig az ír győztes.

A NAK gratulál a magyar résztvevőnek, aki a legjobbak között mutathatta meg, hogy a hazánkban is lehetnek Európa által elismert és követendő, adaptálható jó gyakorlatok. A versenyzők munkássága nem csupán a női gazdálkodók, hanem minden agrárgazdasággal foglalkozó számára jó példaként szolgál. Az öt legjobb versenyző projektjét bemutató információs kiadvány  itt (1.93 MB) elérhető.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!