MENÜ

KÁN Egyetemi Napok: olyan agrárpolitika lesz, ami jó a vidéknek

Agro Napló 2021.10.04.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg a KÁN Egyetemi Napokat, a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállítását és vásárát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán – az esemény október első hétvégéjén zajlott a somogyi megyeszékhelyen. A politikus kiemelte: a kormány mindig olyan agrárpolitikát fog folytatni, ami jó a magyar vidéknek, a magyar gazdáknak és a magyar állattenyésztésnek, mert ez segíti elő azt, hogy az ország egész területe belakott legyen.

 

Aki az agráriumot választja élethivatásként, a legbiztosabb foglalkozást találja, mert élelmiszerre mindig szükség lesz - vezette fel gondolatait a kiállítást megnyitó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hozzáfűzte: „e téren önellátónak kell lennünk, folytatta, ez a szuverenitásunk szempontjából a legfontosabb követelmény és ez felel meg a magyar tradícióknak is”.

Jelezte: „vannak, akik szerint nincs szükség a vidékre, az emberek költözzenek be a városokba. Mi ennek az ellenkezőjét gondoljuk, folytatta a politikus. Az a normális, ha az ország egész területe belakott. Ez pedig akkor érhető el, hogy ha vidéken is van infrastruktúra és megélhetés”.

Ezért támogatja a magyar kormány soha nem látott módon a magyar agráriumot. Nemcsak az agrár-GDP lebeg a szeme előtt, hanem az is, hogy vidéken vonzó minőségű életet lehessen élni vidéken. Mivel pedig az állattenyésztés biztosítja a munkahelyeket nagy számban vidéken, a kormány mindig olyan agrárpolitikát fog folytatni, ami a magyar vidéknek, a magyar gazdáknak és a magyar állattenyésztésnek jó, mert ez segíti elő az ottani megélhetést.

 

mate_kÁn_egytemi_napok_kaposvár_kép_15-k

 

Semjén Zsolt arról is szólt, hogy a vadhús az egyik legegészségesebb táplálék és ezért a közéteztetésbe is  helxe van – hangsúlyozta. Emellett köszönetet mondott a MATÉ-nak azért, hogy hallgatói segítik a Vadászati Világkiállítás lebonyolítását.

A Pannon Lovasakadémia fedeles csarnokában megjelenteket Gyuricza Csaba professzor, a MATE rektora köszöntötte, megállapítva, hogy a járvány okozta szünet után egymást érik az országban azok a rendezvények, amelyek bemutatják a mezőgazdaság és a vidéki életformákat mindenkinek, akit ez érdekel. Ezek sorába tartozik a KÁN Egyetemi Napok, amely immár 14. alkalommal jelentkezik.

Az országos és térségi események, valamint az irántuk megnyilvánuló érdeklődés egyaránt a következő évek kulcskérdését vetítik előre: mi történjen az agráriummal, az élelmiszer-gazdasággal, a vidékfejlesztéssel Magyarországon, hiszen nagy adósságot kell törlesztenie az országnak ezeken a területeken.

A mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére összességében mintegy 9 ezer milliárd forint áll rendelkezésre. Ökológiai adottságaink kiválóak, a képzett emberfőkből hiány mutatkozik, legyen szó szakmunkásokról, technikusokról és diplomásokról egyaránt.

„Ezért döntöttünk úgy - hangsúlyozta az egyetem rektora -, hogy az idei rendezvény kiemelt témaköre a generációváltáshoz is kapcsolódó utánpótlás-nevelés”. Az intézmény vezetője örömét fejezte ki, hogy elfogadva meghívást, több száz iskolás látogatott el a nyitónapra. Bízott benne, hogy meg lehet velük ismertetni, hogy mit is jelent valójában a vidéki életforma, miként működik az agrárium és az élelmiszer-gazdaság, továbbá milyen ismereteket kaphatnak az agrár-felsőoktatástó.

Gyuricza Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás MATE Udvarában mutatkoznak be az egyetem intézetei, amelyek az egyetemvezetés reményei szerint meghatározzák az agrár-felsőoktatás és kutatás fő területeit a következő 40 év Magyarországában – foglalta össze a rektor gondolatait az egyetemi honlap, hozzáfűzve: a rektor köszönetet mondott az egyetemi kollégáknak, a kiállítás szervezőinek és a városnak a kiállítás megvalósításáért nyújtott támogatásukért.

 

mate_kÁn_egytemi_napok_kaposvár_kép_12-k

 

A KÁN Egyetemi Napokon mintegy 100 kiállító mutatkozott be, a látogatók a tematikus programokon reális képet kaphatnak a mezőgazdaság és a vidék életéről.

„A kiállítás jól szemlélteti azt a fejlődést, ami a pandémiás időszakban megvalósult, egyben lehetőséget ad a főhajtásra a gazdák előtt, akik a vészterhes időszakban is minden nap elvégezték a munkájukat, élelmiszerrel látták el az országot” - mondta köszöntőjében Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke. Hozzátette: miközben számos faj és fajta esetében a világ élvonalában áll a hazai állattenyésztés, a nemzetközi környezetben is hatalmas fejlődési lehetőség előtt áll, mert a gazdaságpolitika belátta, hogy az állattenyésztésre fordított pénz megtérülő, a külkereskedelmi többletben megmutatkozó befektetés.

A magyar állattenyésztés szakmai találkozóját köszöntve Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara   (NAK)  alelnöke arról beszélt, hogy hatékony állattenyésztés és sokoldalú állati termék-előállítás nélkül nincs eredményes mezőgazdaság. A gazdáknak és termelőknek szigorodó környezeti és társadalmi igényeknek kell megfelelniük, ezért a kamara a jövőben is segíti őket a pályázati folyamat minden szakaszában. A köztestület számos erőfeszítést tett és tesz a generációváltásért és a jövőben is támogatja a pályakezdő szakembereket.

Magyarországon az agrárium helyzete szuverenitási és önbecsülési ügy. Kaposváron és Somogy megyében, az élelmiszer-feldogozás hazájában azonban jövedelmet is jelent. „Nálunk hatványozottabban fontos az agrárium teljesítménye, helyzete és szerepe” - fogalmazott a nyitó ünnepségen Gelencsér Attila (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, aki szerint a rendszerváltás egyik vesztese volt a magyar agrárium. Napjainkban viszont Európa harmadik leggyorsabban fejlődő ágazata. A járványidőszak határterhelésein is jól vizsgázott.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere is kiemelte, hogy a gazdák biztos támaszt nyújtottak az országnak a járvány alatt. Ez jó alapul szolgál annak célnak az eléréséhez, hogy a térség a Dunántúl agrár- és élelmiszeripari központjává váljon. Leszögezte, a kiállításon megjelent fiatalok a városban biztos jövő előtt állnak.

A megnyitó ünnepségen Gyuricza Csaba a MATE díjában részesítette húszéves versenyzői pályafutása alkalmából Bence Balázs lovastorna junior Európa-bajnokot, aki 10 Európa- és világbajnokságon szerepelt, hatszor junior és négyszer felnőtt kategóriában. Oklevéllel és virágcsokorral köszöntötte a rektor Villányi Krisztinát, ő végig edzője volt a sportolónak.

A háromnapos eseményen a szakmai programok mellett – amelyek az állattenyésztés és -tartás különböző területeivel foglalkoztak – számos közönség szórakoztató rendezvény várta az érdeklődőket, a szervezők külön is kiemelték a családi és gyerekprogramokat.