Kedvelt növényeinket kártevők és betegségek fenyegetik

Agro Napló
Górcső alatt a kereskedelmi növényegészségügyi előírások egy része a FAO védnökségével.

Egyes kártékony gyümölcslegyek a citrusfélék héjába rakják petéiket. Kép:  ©FAO/Vladimir Rodas

Invazív hangyák, amelyek megdézsmálják haszonnövényeinket vagy az olajfát támadó alattomos betegség, amitől elszáradnak a levelei és elsorvadnak az ágai – két példa arra, milyen növényegészségügyi veszélyek terjednek manapság, a globalizációtól hajtva egyre gyorsabban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) védnöksége alatt nemzetközi a hét folyamán szakértők arról tanácskoznak, hogyan lehet a károkozó rovarokat, baktériumokat, vírusokat és gyomnövényeket távol tartani a gyümölcsöktől, zöldségektől és más növényi és élelmiszer rakománytól, amik nap mint nap cserélnek gazdát a világpiacon.

A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) vezető testületének „Egészséges növények az élelmezésbiztonságért” mottó alatt zajló éves ülése a nemzetközi közösség az éhezést felszámolását célzó vállalására reflektál, amiben a növényeknek is kritikus szerepe van.

A nemzetközi kereskedelemben a mezőgazdasági termékek értéke megközelíti a 1,1 trilliárd dollárt, ennek 80 %-a élelmiszer.

A FAO becslései szerint a kártevők és növényi betegségek 20, de akár 40 %-kal is csökkenthetik a termést. Ezek sok esetben épp a kereskedelmi kapcsolatok révén terjednek és honosodnak meg új területeken.

Ha egy betegség felüti valahol a fejét, szinte lehetetlen kiirtani és költséges kezelni. Az invazív hangyafajok megjelenése, leginkább a szigeteken és fejlődő országokban, például a növényvédő szerek intenzívebb használatát eredményezheti, a környezetet és az emberi egészséget is veszélyeztetve.

Ezért a Bizottság feladata, hogy felülvizsgálja és esetenként új nemzetközi előírásokat dolgozzon ki a növények és növényi termékek kereskedelmére vonatkozóan, továbbá támogassa a fejlődő országok nemzeti növényvédelmi szervezeteit munkájuk minél hatékonyabb ellátásában.

Ilyen nemzetközi sztenderdek léteznek többek között a gyümölcslegyekre, amelyek citrusfélék héjába rakják petéiket, fa raklapokban megbúvó bogarakra, és az olajfaültetvények gyors pusztulását okozó Xylella fastidiosa baktériumra, ami valószínűleg dísznövények közvetítésével érkezett a Mediterráneumba.

Ezeken túl a péntekig tartó tanácsokozás tárgyalja a tengeri konténerek jelentette veszélyeket, hogy szükséges-e ezekre is speciális szabályok létrehozása.

Továbbá a tavaly kifejlesztett ePhyto, egy online platform növényegészségügyi tanúsítványok hatékonyabb és megbízhatóbb kiadásáért, tapasztalatait és tanulságait is megvitatják a szakértők.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!