2024. április 19. péntek Emma

Kedvezményes hitel az állami földek megvásárlásához

Agro Napló
A kormány célja, hogy minden arra jogosult gazda megkülönböztetés nélkül, egyenlő eséllyel indulhasson a vidék megerősítése, a magyar agrárium stratégiai szerepének és versenyképességének növelése, a hazai családi gazdaságokra építő birtokrendszer helyzetének javítása érdekében életre hívott, állami földvásárlási programban - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel pénteken.

Kiemelik: a kormány döntésének megfelelően, a "Földet a gazdáknak" program keretében a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményesen elérhető földvásárlási hitelterméket dolgozott ki a helyben lakó, magyar állampolgárságú, élethivatásszerűen a földműveléssel foglalkozó gazdák számára.

A kormányzati célok szerint az MFB megbízható, hosszú távra tervezhető, a gazdák számára előnyös pénzügyi finanszírozási lehetőséget nyújt az érintett állami földek megvásárlásához, amihez a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) is hozzájárul.

A közleményben kitérnek arra: az MFB-nhp földhitel hitelprogram keretösszege 150 milliárd forint. A hitel futamideje legfeljebb 20 év, éves kamata az első tíz évben fix 1,95 százalék, azt követően a hitelprogram az elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett folytatódik.

A hitel legkisebb igénybe vehető összege 3 millió forint, és ügyfelenként nem haladhatja meg a 300 millió forintot. A hitelt egyszerűsített eljárás keretében lehet igényelni, és díjmentesen előtörleszthető. Az MFB a hitelterméket a Budapest Bank mint szerződött közvetítői partner fiókhálózatán keresztül forgalmazza. A hitelt az első árveréseket követően lehet igényelni.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!