MENÜ

Kedvező feltételek várhatóak 2021-ben az agráriumban

Agro Napló 2021.02.09.

Az agrárium működésének tavaly megkerülhetetlen része volt a koronavírus-járvány, ami megerősítette a szektor szerepét; az idei évet pedig a egyrészt továbbra is a vírushelyzet, másrészt az unió közös agrárpolitika (KAP) átmeneti időszaka fogja meghatározni – hangsúlyozták a K&H Bank szakemberei és az agrárszakértők a K&H Agrár Klub előadásán.

 

Összefoglalójukban kiemelték: a válság nyomán idén is kulcsfontosságú lesz a hazai élelmiszertermelés, a KAP átmeneti időszakában pedig változatlan feltételek mellett lehet forráshoz jutni, ezért számos lehetőség lesz a fejlesztésekre, beruházásokra.

A válság az agrárágazatokat eltérő módon érintette – értékelték a jelenlegi helyzetet -, így számos terület, például a virág- és dísznövény ágazat, a tejágazat, illetve a borágazat igen nehéz helyzetbe került. Összességében viszont jól vette az akadályokat a mezőgazdaság – hangsúlyozzák -, ugyanis az AgroStratégia 2020-as kutatása alapján a válaszadók csupán tizede (12 százalék) jelezte, hogy a koronavírus-járvány akadályozó tényező volt számára a 2020-as évben.

„Mozgalmas év áll a gazdák és az agrárszakemberek mögött, de legalább ilyen lesz a folytatás is. A nehézségek mellett azonban a járvány okozta helyzet számos, az idei évet is meghatározó pozitív hozadékkal is bír, hiszen még inkább felértékelődött és megerősödött az agrárium szerepe. Kulcskérdéssé vált többek között az élelmiszerbiztonság, valamint a folyamatos élelmiszerellátás kérdésköre, emellett a hazai élelmiszer szerepe is fókuszba került, gondoljunk csak a karantén időszakára, amikor a külföldi áruk korlátozottan voltak elérhetők. Az így megváltozott élelmiszerfogyasztási szokások következtében számíthatunk arra, hogy a jövőben is népszerűek maradnak a hazai élelmiszerek” – foglalta össze a legfontosabb hatásokat Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője.

A koronavírus mellett a KAP az, ami 2021-ben is dinamikusan alakítja majd a mezőgazdaságot. Az új KAP reformjairól tavaly év végén döntöttek a tagállamok, az Európai Bizottság (EB), valamint az Európai Parlament (EP). Így a 2023-ig tartó, 2 éves átmeneti időszak idén januártól kezdetét vette.

„A folyamatosan formálódó KAP reformok kialakítása során az uniós agrárminiszterek megállapodása keretében a Tanácsban egy olyan megoldás született, amelyben a környezetvédelmi irányelvek egyensúlyban vannak a versenyképességi és jövedelembiztonsági szempontokkal. A végső döntéshez azonban a társjogalkotó Európai Parlamenttel is meg kell még egyezni. Az átmeneti időszakban a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete várhatóan nem változik, így a következő két évben is biztosítva lesznek a nemzeti támogatások, emellett továbbra is megmaradnak a vissza nem térítendő beruházási lehetőségek. A gazdák számára tehát a fejlesztések idén is adottak lesznek, ezért azt javasoljuk, hogy most használják ki a rendelkezésre álló forrásokat” – tájékoztatott az Agrár Klubban Szentirmay Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) Agrárközgazdasági Főosztályvezetője.