Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Agro Napló
A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé segít, ezeknél 3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani.

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás az MTI szerint. Kiemelte, hogy országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség.

Elmondta, hogy egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti. A probléma már ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt akár 2-3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani.

Petőházi Tamás elmondta, hogy Magyarországon 80 ezer hektáron megoldott az öntözés. Repce 290 ezer hektáron, búza pedig mintegy egymillió hektáron van elvetve, amelyek öntözésére nincs kapacitás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!